sport
169

Škola fudbala "Respekt": Ovdje je svako dijete pobjednik

Piše: Edin Isanović
(Foto: Klix.ba)
Škola fudbala "Respekt" je nastala 2014. godine inicijativom Emira Hujdura i Zorana Stjepanovića kao izraz potrebe za stvaranjem jedinstvenog saveza pojedinaca i grupa koje pred sobom imaju viziju o realizaciji punog potencijala svakog djeteta, bilo ono sa poteškoćama u razvoju ili ne. Emir Hujdur, direktor i osnivač škole za Klix.ba govorio je o formiranju "Respekta", viziji, planovima za budućnost.

U uvodu kaže kako je pravnim okvirom definisana nadležnost države (UN Konvencija o pravima djeteta iz 1989.), ali se u praksi malo toga realizuje na planu ostvarivanja prava djeteta na sport, rekreaciju kao i na planu aktivnog sudjelovanja u društvenom životu djece se poteškoćama u razvoju.

"Sportske aktivnosti, takmičenja i druge manifestacije se sporadično organizuju u saradnji škola i lokalnih vlasti. Obično prilikom obilježavanja značajnih datuma te kao dio neke obuhvatnije manifestacije. Skromni budžeti i drugi socijalni prioriteti ne ostavljaju prostora za aktivno afirmisanje sporta i zdravlja. Škola fudbala Respekt upravo iz tog razloga prva u Evropi besplatno otvara vrata djeci sa poteškoćama u razvoju i djeci koja su, u većini slučajeva, nažalost isključena iz mnogih sfera društvenog života, djeci iz romske populacije. Mi dajemo jednakost za sve i zajednički u sportskom duhu 'brišemo' razlike među njima", kaže Hujdur za naš portal.

Respekt pruža priliku svima

Naglašava kako je vizija škole da dođe do svakog djeteta.

"Želimo doprijeti do svih. Djece sa poteškoćama u razvoju, djece koja idu u redovnu školu, djece koja su često isključena iz zajednice i diskriminirana, djece koja pripadaju romskoj populaciji, djece koja žive i rade na ulici. Svima njima sport bi trebao da pruži društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti. Inkluzije ove djece u sportske aktivnosti nema. Posljedica navedenog je da djeca sa teškoćama u razvoju i njihove porodice žive na marginama društva. Od osnivanja besplatne škole fudbala Respekt pruža se prilika da se djeca sa poteškoćama u razvoju, tipična djeca i djeca iz romske populacije bez obzira na socijalni status uključe u sport i da imaju mogućnost ravnopravnog učešća u fudbalskim takmičenjima. Trenutno se za treninge koji se izvode četiri puta sedmično koristi sportska sala centra 'Vladimir Nazor', teren sa umjetnom travom udruženja Kick - off kao i prostorije SOS Dječije selo. Škola fudbala namijenjena je prije svega u zdravstveno - odgojne svrhe i glavni cilj je sprečavanje devijantnog ponašanja, pretilosti i sportska socijalizacija djece", potcrtava Hujdur.

Direktor spominje jedan slučaj koji se desio u školi.

"Kada dijete romske populacije na terenu zaveže pertlu prijatelju sa poteškoćama, to je vrijedno spomena. To, uz mnoge druge primjere, pokazuje razvoj empatije među članovima naše škole. Također, osoblje angažovano na projektu su kvalifikovani stručnjaci iz različitih oblasti, na čijem čelu je trener koordinator Šerif Hrustempašić. S obzirom na veliki interes stručnjaka i ogroman interes roditelja, škola fudbala trenutno broji 74 evidentirana člana starosne dobi od 4 do 14 godina, sa stalnim povećanjem. Ciljna grupa su djeca sa teškoćama u razvoju, djeca iz romske populacije, djeca bez roditeljskog staranja, kao i ostala djeca. Osim značajnog poboljšanja kvaliteta života mladih i njihovih porodica i ostvarenja njihovih osnovnih ljudskih prava, kao najvažnijeg krajnjeg cilja, kroz školu fudbala možemo utjecati na promjene u ponašanju djeteta. Učenje, govor, druženje, interesovanja, osamostaljivanje, poslušnost...", kaže naš sagovornik.

Sport širi poruku mira, jednakosti i prijateljstva

Hujdur tvrdi kako je cilj misije unaprijeđenje sportskih aktivnosti koje će biti dostupne djeci kroz organizaciju treninga kao i sportskih takmičenja.

"U Školi fudbala 'Respekt' promovišemo njihove sposobnosti i mogućnosti kroz socijalne i interaktivne sportske aktivnosti što je i osnovni cilj samog projekta. U našoj školi svako dijete je pobjednik. Sport i fizička aktivnost imaju važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Fizička aktivnost pozitivno utječe na usvajanje zdravog načina života, unapređuje zdravlje i kvalitet života. Sport je danas ‘medij’ kojim se šire poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima. Redovna fizička aktivnost je zapravo jedan je od ključnih faktora za zdrav život. Nažalost, danas djeca se sve manje i manje okreću sportu i većinom prednost daju nekim najčešće surovim i agresivnim video igricama, a nerijetko se okreću i kriminalu. Razlog tomu svakako i leži u nemogućnosti djece da se bave sportom. Igrališta je sve manje, zelene površine se uništavaju i pretvaraju u stambena naselja. Škola fudbala Respekt će svakako nastojati i nastoji da vrati izgubljeno vrijeme. Da djeci ponudi prostor za igru. Cilj je pokazati da djeca sa poteškoćama u razvoju doživljavaju fudbal i sportske aktivnosti isto tako sa puno entuzijazma kao i njihovi vršnjaci koji idu u redovne škole", kaže Emir.

Također, iz škole naglašavaju kako imaju podršku FK Sarajevo, na čelu sa direktorom Dinom Selimovićem. Hujdur dodaje kako je od posebne važnosti saradnja koju su uspostavili sa odjelom za civilno-vojnu saradnju (CIMIC) austrijskih oružanih snaga u BiH (EUFOR).

"Uskoro ćemo u naše aktivnosti uključiti i djecu iz RS-a u čemu će nam umnogome pomoći uspostavljena međukantonalna saradnja sa Općinom Pale – Prača kojom ćemo unaprijedilti uslove za zdrav i siguran razvoj djeteta, a organizacijom treninga, fudbalskih kampova, turnira na otvorenom omogućiti djeci da na jedinstven način uživaju u netaknutoj prirodi i svoje snove pretvore u stvarnost. Posebnu zahvalnost zaslužuje načelnik općine Asim Zec. Dakako, veliko hvala ide za poštovanog Sascha Nagela dokazanog prijatelja škole. Dobri ljudi nam pomažu u ostvarenju ciljeva, ali to nije dovoljno za potpunu implementaciju planiranih aktivnosti. Očekujemo uključenje i podršku stabilnih domaćih kompanija kako bi poslala još jednu poruku o 'veličini' naroda u BiH . Dugoročni plan je osiguranje samoodrživosti što smo već i otpočeli izradom unikatnog heklanog nakita.“, zaključio je Hujdur.