Padobranski klub Banjaluka
1

'Skok padobranom je jedinstven doživljaj'

Sarajevo-x.com
Padobranski klub 'Banjaluka', jedini klub koji ima padobranski školski centar, prošle godine obilježio je slavni jubilej, 60 godina postojanja. Klub naime, čuva tradiciju od prvog padobranskog skoka koji je 1948. godine izvela hrabra Banjalučanka Nevenka Nena Ličina-Majc, iz generacije prvih pilota motornih aviona i jedriličara.

Godišnjica je obilježena skokovima viceprvaka BiH i nastavnika padobranstva Nemanje Goronje, koji je u jednom danu izveo 60 skokova, a time simbolično proslavio godišnicu kluba, te postavio balkanski rekord u broju izvedenih skokova u jednom danu.

Škola padobranstva, prema riječima nastavnika Duška Grmuše, osnovana je 2004. godine, a trenutno broji oko 350 polaznika. Instruktori vrše obuku po naprednom sistemu koji se pokazao mnogo efikasnijim od standardne klasične obuke, a skokovi se izvode na sportskom aerodromu Zalužani u Banja Luci.

Grmuša naglašava da ako postoji skeptika koji se boje da se padobran prilikom pada neće otvoriti, razuvjerit će ih činjenica da u 60 godina od prvog padobranskog skoka nije se desila ni jedna nesreća.

Napredna obuka za prvi skok se praktično izvodi za jedan dan, što se laiku može učiniti kao premalo vremena, ali se za svaki naredni skok vrši posebna obuka i priprema. Ovom metodom, uz neprestano praćenje i punu pažnju nastavnika dolaze do izražaja lične sposobnosti svakog pojedinca od kojih direktno zavisi brzina napredovanja na obuci. Prvi skokovi se izvode sa visine 900 metara.

Kada učenik savlada tehniku otvaranja padobrana na slobodno dejstvo, pristupa se obuci tehnike slobodnog pada i skokovima sa većih visina 2000, 3000 i 4000 metara. Ipak, nastavnik Grmuša naglašava da za skakanje padobranom ipak potrebna određena doza hrabrosti.

„Sigurno je da nigdje ne postoji takav adrenalinski doživljaj kao što je to prilikom skakanja sa padobranom. Jednom kada to uradite, vi postajete padobranac do kraja života. Zbog toga je ovo mjesto idealno za mlade ljude koji su željni novih iskustava“, kazao je Grmuša.