sport
3

Škoda XC liga: Održana posljednja utrka ove sezone u Tuzli

Klix.ba
U subotu, 24. septembra, održana je posljednja utrka Škoda XC lige za sezonu 2016. Nakon Banja Luke, Viteza, Sarajeva i Mostara ovo je bila posljednja utrka najjačeg državnog takmičenja u brdskom biciklizmu.

Organizator, biciklistički klub “Jedinstvo” iz Tuzle, a je utrci dao naziv “Memorijal Avdo Šerak” kao sjećanje na ovog sjajnog tuzlaka, biciklistu i velikog čovjeka koji je svijet biciklizma napustio prerano.

Posebna zanimljivost ove utrke je da je staza bila postavljena u samom gradu i to na području oko Panonskih jezera, što je privuklo i brojne znatiželjnike i posmatrače. Staza dužine četiri kilometra bila je kombinovana, sa asfaltnom podlogom ali i vrlo zahtjevnim dionicama po zemlji i šljunku, no, na sreću medicinsko osoblje nije imalo posla. Takmičari su vozili jedan ili dva kruga, koliko je iznosila utrka za najmlađe kategorije, do napornih šest krugova za najjaču kategoriju Elite.

S obzirom da je “Memorijal Avdo Šerak” kao i ostale utrke Škoda XC lige otvorenog tipa takmičili su se i biciklisti iz drugih zemalja. Pobjedu u Elite kategoriji ostvario je Roman Aleksandar iz Srbije, inače visoko rangirani takmičar na UCI svjetskoj listi ispred zemljaka Jovanović Ivana i Galović Andreja. Roman je stazu dugu 24 kilometra odvezao za 1 sat 4 minute i 50 sekundi, gotovo četiri minute ispred drugoplasiranog takmičara. Najbolji bh takmičar u Elite kategoriji bio je Aleksa Crnčević kojem je srebrna medalja izmakla za nekoliko desetina metara.

Posebnu zanimljivost predstavljala je kategorija djece. Desetak mališana koji tek kreću u školu vozilo je jedan simbolični skraćeni krug, ali su time dokazali da brdski biciklizam u Bosni i Hercegovini ima budućnost. Najuspješniji je bio Faris Halilović, godište 2008 ispred Omara Šeraka (2009) i Žigić Aldina (2009). Dirljivo je bilo na pobjedničkom postolju vidjeti sedmogodišnjeg Omara, sina Avde Šeraka.

U ostalim kategorijama rezultati su sljedeći:

Mlađi kadeti:

  1. Siniša Lukić, BK Austronet, 25:57
  2. Adem Kolak, BK Kladanj, 29:36
  3. Armin Bešlagić, BK Tuzla, 34:15

Kadeti:

  1. Ivan Deronja, BK Livno, 39:41
  2. Amar Mašić, BK Daj krug, 47:09
  3. Ljuban Gudelj, BK Livno, 48:27

Juniori:

  1. Adrijan Turnšek, BK Austronet, 52:34
  2. Ivan Širić, BK Pedala, 53:38
  3. Nemanja Maksimović, BK Summit, 55:48

Veterani A:

  1. Anton Odak, BK Široki, 42:46
  2. Kenan Bajrić, BK Trek team, 43:55
  3. Hajrudin Trle, BK Zmaj od Bosne, 2 KR

Veterani B

  1. Kristijan Rajković, BK Vitez, 34:20
  2. Dragoslav Radovanović, BK Zmaj od Bosne, 50:30
  3. Milan Mičević, BK Tuzla

Hobby 1

  1. David Mijić, Prijedor, 27:35
  2. Mile Čerman, Prijedor, 30:15
  3. Boris Klještan, Vlasenica, 31:45

Hobby 2

  1. Robert Ružnić, Bihać, 25:45
  2. Mirza Muftić, Breza, 26:15
  3. Edin Čaušević, Bihać, 27:06

Iako nije praksa da se na brdsko-biciklističkim utrkama Premijer lige dodjeljuje nagrada za “fair play”, ipak gest predstavnika BK Livno zaslužuje svaku pažnju i čestitanja. Naime, u jednom momentu je kraj tehničke zone prolazio takmičar kojem je pukla guma, čime bi praktično završio utrku. Ne znajući kojem klubu pripada, predstavnik BK Livno je sa svog rezervnog bicikla skinuo točak i ustupio ga takmičaru koji je na taj način završio utrku. Kasnije se ispostavilo da je riječ o članu BK “Pedala” iz Žepča. Ovaj nesebičan gest pokazuje koliko biciklizam i Škoda XC liga povezuje ljude iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.