Skijanje
7

ZOI, skijaški skokovi: Stoch nastavio dominirati Sočijem, Kasaiju prva medalja u 41. godini

Totalsport
Kamil Stoch (Foto: EPA)
Kamil Stoch (Foto: EPA)
Poljski skijaš-skakač Kamil Stoch okitio se i drugom zlatnom medaljom na 22. zimskim Olimpijskim igrama koje se trenutno održavaju u Sočiju.

Nakon pobjede na maloj, Stoch je slavio i na velikoj skakaonici, no ovoga puta puno teže. Najveću je konkurenciju imao u japanskom 41-godišnjaku Noriakiju Kasaiju, koji je po prvi put u svojoj karijeri uzeo medalju u pojedinačnom takmičenju na Olimpijskim igrama, iako su mu ove u Sočiju čak sedme. Najbolji rezultat dosada ostvario je 1994. godine u Lillehameru, kada je bio "tek" peti.

Stoch je odolio naletu Japanca i slavio s 1.3 boda prednosti, a to može zahvaliti ponajviše prvoj seriji u kojoj je imao nešto malo manje od tri boda prednosti ispred Kasaija. Njih dvojica su bili prvi i drugi nakon prve serije skokova, a potom su u drugoj seriji skočili četvrti (Stoch), odnosno treći najbolji rezultat.

Slovenac Peter Prevc je ponovno razveselio svoju naciju, te je nakon srebra na maloj skakaonici osvojio bronzu na velikoj. Za pobjednikom je u konačnici ostao 3.9 bodova, dok je Nijemca Severina Freunda, koji je bio ispred njega nakon prve serije, ostavio za 2.6 bodova.

 

ZOI, skijaški skokovi, velika skakaonica:

  1. Kamil Stoch (Polj) 139 / 132.5 metara, 278.7 bodova
  2. Noriaki Kasai (Jap) 139 / 133.5, 277.4
  3. Peter Prevc (Slo) 135 / 131, 274.8 ...