U dogovoru s FIS-om
64

Zbog nedostatka snijega otkazano takmičenje Evropa kupa na Bjelašnici

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Olimpijski centar Bjelašnica je objavio kako je takmičenje Evropa kupa koje je bilo zakazano za 17. i 18. februar otkazano zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Naime, visoke temperature spriječile su pripremu skijaškog terena u Olimpijskom centru Bjelašnica za takmičenje superveleslaloma, te je u dogovoru s Međunarodnom skijaškom federacijom (FIS) takmičenje otkazano.

"Ova odluka donesena je nakon detaljnog razmatranja i konsultacija organizacionog odbora ZOI'84 i OC Bjelašnica sa FIS-om i daje prioritet sigurnosti, dobrobiti svih učesnika i prioritet integritetu takmičenja. Organizacioni odbor, u saradnji sa FIS-om, kontinuirano je pratio vremenske prilike i uslove u nadi da će takmičenje biti održano. Međutim, neuobičajeno visoke temperature i nedovoljna pokrivenost snijegom, zbog čega su padine neprikladne za održavanje skijaškog događaja, nisu ostavile nijednu drugu opciju osim da se događaj otkaže", stoji u saopćenju OC Bjelašnica.

"Duboko žalimo što moramo otkazati FIS Evropa kup. Odluka nije donesena lako, ali naša primarna briga je uvijek sigurnost svih učesnika. Cijenimo razumijevanje i saradnju svih zainteresovanih strana tokom ovog izazovnog vremena. Upućujemo izvinjenje svim sportistima, trenerima, sponzorima i gledateljima na koje ova odluka utječe", rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI'84.

Iako su razočarani otkazivanjem, organizatori su naglasili ostaju nepokolebljivi u svojoj posvećenosti promociji i razvoju skijaškog sporta u OC Bjelašnica.

Inače, ove godine je na FIS Evropa kupu na Bjelašnici trebalo učestvovati 89 takmičara iz 21 države.