Finansijski problemi
0

Upitan odlazak bh. skijaša na SP

Sarajevo-x.com
Skijaški savez BiH se intenzivno priprema da na Svjetska prvenstva pošalje najbolje reprezentativce kako bi i na najvećem takmičenju u okviru Međunarodne ski Federacije osvojili što bolje bodove, odnosno osvojili olimpijske norme za ZOI – Vancouver 2010.

Međutim, odlazak na SP je upitan zbog nedostatka finansijskih sredstava koja su neophodna za učešće na SP, saopćeno je danas iz ovog saveza.

Svjetsko prvenstvo u alpskim disciplinama održava se u Val d´Isere (FRA) od 03. – 15.02.2009 godine. Ski savez BiH odredio je reprezentaciju za učešće na SP u sastavu: Žana Novaković, Maja Klepić, Marko Rudić, Slaven Bađura. Sa takmičarima ce učestvovati treneri: Malius Joza i Igor Šljuka.

Planirano je da BIH ekipa otputuje u Francusku 07.02.2009. godine, jer se takmičenje u tehničkim disciplinama (slalom i veleslalom) održavaju u drugom dijelu SP.

Da bi ekipa BIH otputovala na SP u Francusku neophodna su sredstva u iznosu od oko 7.000 eura, gdje su uračunata sredstva za prevoz, kompletan smještaj i odgovarajuća sportska oprema.

Svjetsko prvenstvo u ski trčanju održava se od 16.02. – 01.03.2009 godine u Liberecu (Česka). Ski savez BiH planira na SP poslati ekipu u sastavu: Perisić Njegoš, Starčević Mlađen, Lizdek Velibor, Plakalović Mladen i Karišik Tanja. Sa takmičarima ce učestvovati trener Dragan Jeftović.

Planirano je da BIH ekipa otputuje 22.02.2009 godine i učestvuje u trkama koje su programu u drugom dijelu SP.

Da bi ekipa BIH otputovala na SP u Česku neophodna su sredstva u iznosu od oko 6.000 eura, gdje su uračunata sredstva za prevoz, kompletan smještaj i odgovarajuća sportska oprema.

Generalni sekretar Ski saveza BiH Zlatko Hrnjić ističe: "Sa predsjednicom Smučarskog saveza Republike Srpske Mirom Kablar smo imali razgovor prije 15 dana i ona je obećala da će Smučarski savez Republike Srpske uplatiti novčana sredstva koja su dogovorena na Skupštini Ski saveza BiH (50.000 KM), možda najmanje jednu polovinu planirane sume. Mi smo Smučarski savez Republike Srpske upozorili u dva navrata da bez obećanih novčanih sredstava dolazi u pitanje odlazak na gore navedena Svjetska prvenstva. Najgore u svemu jeste to što organizatori od nas traže uplatu unaprijed, a mi sredstava nemamo. Prošle godine od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili 50.000 KM, od Federalnog Ministarstva kulture i sporta 53.000 KM, a od Smučarskog saveza Republike Srpske samo 4.000 KM. To su ujedno i prva sredstva Smučarskog saveza Republike Srpske koja su uplaćena u Ski savez BiH, ali smo sredstva od resornih ministarstva potrošili na pripreme naših skijaša".

Izvjesno je da će Ski savez BiH održati sjednicu Izvršnog odbora 07.02.2009. godine i donijeti konačnu odluku o učešću reprezentacije BiH na gore navedenim Svjetskim prvenstvima.