Pohod na Matorac i Vrankamen
101

VIDEO / Turno skijanje, jeftino uživanje u nedirnutoj prirodi

Piše: Emir Vučijak
Za razliku od alpskog skijanja koje se upražnjava na uređenim stazama i postaje sve skuplji vid rekreacije, pomalo čak i mondenski, pa je nekad važnije imati markiranu garderobu, naočale u boji pancerica ili najnoviji model skija, nego uživati u snijegu, zavojima na skijama i vjetru u kosi, postoji i drugačiji vid prepuštanja snježnoj čaroliji - turno skijanje.

Ova kombinacija hodanja i spusta na skijama omogućava potpunu slobodu, odlazak van gužvi koje redovno donose naši ski-centri, ne košta mnogo jer se ne plaća vertikalni transport, ali donosi istinski užitak u nedirnutoj prirodi.

Dok su prvi dani marta već izmamili visibabe u nižim predjelima, na vrhovima naših planina snježni prekrivač je još uvijek viši od jednog metra. Brusnica, malo skijalište kraj Fojnice, do kojeg vodi loš i teško prohodan makadamski put, bila je polazna tačka za uspon grupice zaljubljenika u snježnu čaroliju.

Došli su iz Travnika, Viteza i Sarajeva, a cilj su im bili vrhovi Matorac (1.937 m.n.v.) i obližnji Vrankamen (1.896 m.n.v.). Prekrasno sunce i nedirnut snijeg su obećavali dan iz snova, pa raspoloženje nije pokvarilo ni pucanje veza na skiji jednog od članova gotovo na samom startu.

Začas su se tu našle obične, iznajmljene skije, a uspon je savladan pješice. Za dobro društvo, osmijeh i nedirnutu prirodu, pogled na Bjelašnicu, Visočicu, Prenj, Crvanj, Čvrsnicu, Vlašić i ostale planine dokle oko seže te konačno spust preko savršenstva bjeline, definitivno vrijedilo je proliti koju grašku znoja

Evo i jedan amaterski video kao zapis o ljepotama koje Bosna i Hercegovina ima, ali koje, nažalost, stoje neiskorištene.