Skijanje
47

Tragičan kraj: Preminuo skijaš Bill Johnson, osvajač zlatne medalje na ZOI u Sarajevu

Piše: A. P.
Bill Johnson (Foto: Arhiv/AFP)
Bill Johnson, Peter Müller iz Švicarske i Anton Steiner iz Austrije na pobjedničkom podiju ZOI u Sarajevu 1984. godine (Foto: Arhiv/AFP)
Preminuo je zlatni američki skijaš Bill Johnson, koji je kao 24-godišnjak na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu osvojio zlatnu medalju u spustu, prvu u historiji američkog skijanja.

Legendarni sportista je u trenutku smrti imao 55 godina.

Američki skijaški tim potvrdio je da je Johnson preminuo u četvrtak navečer. Tako je okončana njegova agonija koja je počela nakon strašnog pada 2001. godine i uzrokovala mu trajna oštećenja mozga.

Bill je od nesreće ležao nepokretan u Centru za brigu u Gershamu u saveznoj američkoj državi Oregon. Nije mogao govoriti niti se kretati, a trpio je strašne bolove. Njegova majka je Billovo stanje objasnila riječima: "Zamrznut je u vlastitom tijelu".

Koliko je tragičan njegov život bio pokazuje i podatak da se njegov 13-mjesečni sin Ryan utopio u kadi 1992. godine, a potom se 1999. Bill razveo od supruge, bankrotirao i preselio u kamp kućicu. Uskoro je doživio moždani udar i godinama bio priključen na aparate. Prije tri godine počeo se boriti sa infekcijom koja ga je dokrajčila.

Kao sportista je bio poznat po neustrašivosti i želji za brzinom. Imao je tetovažu s natpisom "Ski to Die".

Posljednje tri sedmice osjećao je najveću moguću bol. Više nije mogao ni gutati, tako da ga nismo mogli hraniti", kazala je njegova majka DB Johnson-Cooper. Borio se do samog kraja.