Skijanje
20

Theaux pobjednik spusta za Svjetski kup, prekinut Svindalov niz

FENA
Adrien Theaux (Foto: EPA)
Adrien Theaux (Foto: EPA)
Francuski skijaš Adrien Theaux pobjednik je spusta za Svjetski kup voženog u utorak u talijanskoj Santa Caterini, čime je prekinut niz Norvežanina Aksela Lunda Svindala koji je bio najbrži na prva tri spustaška natjecanja u ovoj sezoni.

Theaux je bio uvjerljivo najbrži (1:47.29) na zahtjevnoj stazi u Santa Caterini, koja je napravila puno problema mnogim skijašima, te je i od najbližih konkurenata bio bolji za više od jedne sekunde.

Austrijanac Hannes Reichelt osvojio je drugo mjesto (1.04) i spriječio dvostruku pobjedu Francuza, jer je bio 11 stotinki brži od Davida Poissona, 33-godišnjaka koji se u Santa Caterini prvi put u karijeri popeo na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu.

Theauxu je ovo bila treća pobjeda u karijeri, a sve tri ostvario je u spustu (Lenzerheide 2011. i Kvitfjell 2013.).

Pobjednik prva tri spusta u ovoj sezoni Norvežanin Aksel Lund Svindal već je na treninzima bilježio loša vremena, što se ponovilo i na utrci. Svindal je za pobjednikom zaostao više od sekunde i pol (1.61), što mu je donijelo sedmo mjesto.

Ipak, i to mu je bilo dovoljno da ponovno preuzme vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa ispred Austrijanca Marcela Hirschera koji ne sudjeluje na spustaškim takmičenjima. Svindal sada ima 636, a Hirscher 621 bod.

U poretku spustaša Svindal je prvi s 336 bodova, ispred Guillerma Fayeda s 219 i Kjetila Jansruda sa 174 boda.