Skijanje
70

Soči: Igor Laikert 44. u spustu, zlatna medalja za Matthiasa Mayera

Piše: D. B.
Igor Laikert (Foto: AFP)
Igor Laikert (Foto: AFP)
Na jutrošnjem spustu u Sočiju zlatnu medalju je osvojio Austrijanac Matthias Mayer, a bh. olimpijac Igor Laikert završio je na 44. mjestu.

Mayer osvojio zlatnu medalju s vremenom 2:06.23, a samo šest stotinki je od njega bio sporiji Italijan Christof Innerhoffer, koji je osvojio srebrenu medalju. Bronzana medalja pripala je Norvežaninu Kietilu Jansurdu s vremenom 2:06.33.

Bh. olimpijac Igor Laikert je završio na 44. mjestu s vremenom 2:15.07.

Mayer bio najbrži na drugom treningu na stazi Roza Hutor, ali malo ko ga je vidio kao favorita za zlato. U utrkama Svjetskog kupa, naime, nikad nije pobijedio, a najbolji su mu rezultati bila dva druga mjesta iz super G-a. No, teška staza pored Sočija očito mu je savršeno odgovarala, do cilja je sa startnim brojem 11 došao u vremenu 2:06.23 i do kraja ga više niko nije prestigao.

Prvo je to spustaško zlato za Austriju nakon Salt Lake Cityja 2002. kada je slavio Fritz Strobl.

Bez medalje su ostala možda i dvojica najvećih favorita uoči utrke. Jansrudov sunarodnjak i vodeći spustaš Svjetskog klupa Aksel Lund Svindal bio je četvrti s 29 stotinki zaostatka, a Amerikanac Bode Miller, koji je bio najbrži na dva treninga, zauzeo je osmo mjesto (+0.52).