Skijanje
0

Slovenci nikada lošiji u slalomu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
"Slovenski slalom je na najnižoj tački u historiji", naslov je teksta u kojem web-portal RTV Slovenije (MMC) rezimira dosadašnji učinak slovenskih skijaša u slalomima za Svjetski kup ove sezone.

Niz od pet slaloma održanih u januaru slovenskim predstavnicima nije donio nikakav boljitak. Naprotiv, bodovni učinak slovenskih slalomaša u nekada njihovoj paradnoj disciplini, je najlošiji od sezone 1991/92! Prvi puta su slovenski predstavnici otada osvojili manje od 100 bodova nakon Schladminga. Dosada je neslavni rekord za slovenske specijaliste za slalom bio u sezoni 2006/07. u kojoj su nakon Schladminga "sabrali" 125 bodova.

Ove sezone su Slovenci, tačnije Mitja Valenčič i Matic Skube, osvojili samo 89 bodova. Valenčič je šest puta osvajao bodove, Skube dva puta. Najplodniji za Sloveniju bili su Zagreb i Adelboden, jer su u tim utrkama obojica slovenskih predstavnika osvajali bodove. Plasman Valenčiča na 11. mjesto na sljemenskoj Snježnoj kraljici je i najbolji slovenski rezultat ove sezone.

Kakav je pad doživjelo slovensko skijanje u slalomu, najbolje oslikava podatak da su prije deset godina u Schladmingu imali osmoricu predstavnika u drugoj vožnji, a sedmorica od njih su osvajali bodove. U utorak je samo Mitja Valenčič, koji će 1. februara napuniti 33 godine, stigao do bodova osvajanjem 18. mjesta. Bio je to i drugi najlošiji rezultat Slovenije na slalomu u Schladmingu od 2006. godine, kada Slovenija nije imala finalista.

U poretku slalomaša u Svjetskom kupu, Valenčič zauzima 24. mjesto sa 63 boda, a Skube je 40. s 26 bodova. Vodeći je Ivica Kostelić sa 478 bodova...