Skijanje
0

Slavni Primož Peterka se sprema za oproštaj

Totalsport
Primož Peterka
Primož Peterka
Veliki slovenski 32-godišnji skijaš-skakač Primož Peterka, koji je nedavno odlučio zaključiti svoju bogatu karijeru, priprema se za "oproštajnu tekmu". Već je započeo i novu, trenersku karijeru.

Peterka je najbolji slovenski skijaš-skakač svih vremena. U karijeri je ostvario 15 pobjeda u Svjetskom kupu, u kojem je dva puta bio ukupni pobjednik. Njegovi posljednji pokušaji da se priključi svjetskoj eliti nisu bili uspješni. Stoga se odlučio oprostiti od aktivne karijere skakača, ali će ipak još jednom na zaletište kako skijaš-skakač, na oproštaju 2. jula u Kranju.

Peterka je aktivno već započeo i svoju trenersku karijeru, i to u ženskoj slovenskoj reprezentaciji, u kojoj pomaže Matjažu Triplatu.

U intervjuu za MMC-jev portal, progovorio je o tim temama...

Radujete li se oproštaju?

Ne, jer to će onda biti stvarni kraj moje karijere.

Ipak, veseli ste jer ostajete u skokovima kao trener?

Naravno, skokovi su moj život. Nadam se da mogu pomoći mladim skakačicama da postignu što bolje rezultate. Upoznao sam ih i pozitivno su me iznenadile. Sljedeće sezone će prvi puta imati nastupe u Svjetskom kupu, a 2014. godine će i ženski skokovi biti na programu Zimskih olimpijskih igara. Djevojke su motivirane, ja također.

Jeste li položili sve ispite za trenersku licencu? Je li literatura obimna?

Prošle godine sam dobio C-licencu, ove B-licencu, slijedi i A-licenca. Knjiga je velika i vrlo gusta, ali zanimljivo je upoznati i drugu stranu skijaških skokova. Čovjek se u životu treba educirati i pratiti promjene.

Radite li s djevojkama "u rukavicama", popuštate li im?

Ne. Kada sam bio na prvom treningu, ostao sam bez riječi. Cure treniraju od 8:30 do 22 sata, bez ijedne pritužbe. Imaju tek pauzu za ručak i 45 minuta za odmor. Psovke su zabranjene. U protivnom slijedi kazna. Kako njima, tako i Matjažu i meni. Prošle godine je Matjaž uspostavio takav sistem i svi ga se pridržavamo.

Kako se osjećate kada u ulozi trenera stojite na skakaonici?

Prošlog vikenda smo bili na pripremama u Villachu. Kada sam gledao kako skaču pored mene, baš me stisnulo.

Već znate tačno kako će izgledati Vaš oproštajni nastup?

Skočit ću tri puta, ali je još uvijek tajna na kakav način i s kojeg zaletišne tačke. Sve skupa će biti iznenađenje i za mene, a u tom iznenađenju sudjelovat će i gledatelji. Pripremamo bogat program, bit će zanimljivo.