Skijanje
0

Skokovi: Poljacima ekipni trijumf u Willingenu  

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Poljska reprezentacija u skijaškim skokovima došla je na subotnjem takmičenju u njemačkom Willingenu do druge timske pobjede u ovoj sezoni Svjetskog kupa i ukupno druge u historiji, čime su potvrdili i povećali vodstvo u redoslijedu Kupa nacija.

Piotr Žyla, Dawid Kubacki, Mačiej Kot i Kamil Stoch u dvije su serije osvojili 931,5 bodova te za 12,3 bodova nadmašili Austrijance koji su posljednjim skokom Stefana Krafta od 142 metra uspjeli nadmašiti domaću reprezentaciju koja je osvojila treće mjesto sa 910,7 bodova.

Nijemcima za utjehu ostaje činjenica da su imali najboljeg pojedinca takmičenja u Andreasu Wellingeru koji je skokovima od 145 i 139 metara potvrdio sjajnu formu pokazanu i u petak u pojedinačnom kvalifikacijskom takmičenju u kojem je pobijedio.

Ove su tri reprezentacije bile svijet za sebe na 145-metarskoj skakaonici u Willingenu, jer je već četvrtoplasirana Slovenija (791,2) za trećeplasiranim Nijemcima zaostala više od 119 bodova. Slovenci svojim konačnim plasmanom mogu biti zadovoljni, jer su nakon prve serije skokova bili tek osmi.

U Kupu nacija vodeća Poljska ima 3366 bodova, Njemačka je druga sa 2958, a treća je Austrija sa 2893.

U nedjelju (15.05 sati) u Willingenu je na rasporedu pojedinačno takmičenje Svjetskog kupa na kojem će vodeći Poljak Kamil Stoch pokušati doći do pete uzastopne pobjede i nastaviti niz koji je započeo još u Bischofshofenu, na posljednjoj stanici Novogodišnje turneje, a nastavio ga na domaćem terenu s dvije pobjede u Wislli i jednom u rodnim Zakopanima.