Skijanje
0

Skijaški skokovi: 55. Novogodišnja turneja "Četiri skakonice"

FENA
Skijaši skakači takmičenjem u njemačkom Oberstdorfu u subotu, 30. decembra počinju 55. tradicionalnu Novogodišnju turneju "Četiri skakaonice".

Nakon Obersdorfa po ustaljenom običaju turneja se nastavlja u novoj kalendarskoj godini skokovima u Garmisch-Partenkirchenu, 1.januara, zatim prelazi u Austriju gdje su na rasporedu takmičenja u Innsbrucku, 4.januara, kao i veliko finale u Bischofshofenu, 7. januara.

Na turneji, koja traje desetak dana i na kojem odlučuje osam skokova, glavni favorti su trenutno vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva - Švicarac Simon Ammann, koji će veliku konkurenciju imati u mladim skakačima Norvežaninu Andersu Jacobsenu, Austrijancu Gregoru Schlierenzaueru, koji su zajedno s Fincem Arttujem Lappijem "eksplodirali" u ovoj sezoni.

U prošloj, olimpijskoj sezoni 2005/06 pobjednici turneje prvi put u 54-godišnjoj istoriji takmičenja bili su Finac Jane Ahonen i Čeh Jakub Janda.

Oba skakača su se upisala u istoriju skokova na samo zbog zajedničkog slavalja. Dvadesetosmogodišnji finski šampion se s četiri pobjede (1999, 2003, 2005 i 2006) na prestižnom takmičenju kao najuspešniji skakač izjednačio sa njemačkim rekorderom Jensom Weissflogom, dok je godinu dana mlađi Janda nakon 35 godina postao drugi Čeh s pobjedom na turneji "Četiri skakaonice, nakon Jirija Raške (1971).