Skijaški savez BiH: Nastavljamo s pripremama za organizaciju velikih takmičenja

Skijaški savez BiH: Nastavljamo s pripremama za organizaciju velikih takmičenja
0
Piše: K. H.
5.6.2019. u 17:44
6
komentara
0

dijeljenja
Skijaški savez BiH: Nastavljamo s pripremama za organizaciju velikih takmičenja Foto: N. G./Klix.ba
Olimpijski centar Jahorina je objavio kako je zbog propusta Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine propala kandidatura za organizaciju Evropskog kupa u alpskom skijanju za sezonu 2019/2010.
Kako su istakli iz OC Jahorina, zbog propusta u mjerenju vremena tokom EYOF-a naša država je izgubila pravo kandidature za Evropski kup.

Tim povodom, oglasili su se iz Skijaškog saveza BiH saopćenjem za javnost kojem prenosimo od početka do kraja.

"Povodom objava u pojedinim medijima na temu organizacije Evropa Kup takmičenja u alpskom skijanju, šaljemo i zvanični stav Saveza.

Skijaški sportovi u Bosni i Hercegovini u proteklih par godina bilježe rast broja aktivnih skijaša i značajno povećanje interesa javnosti za zimskim sportovima. Sigurno je da je razvoj skijaških centara u BiH značajno doprinosi razvoju skijaške zajednice i drago nam je da kao strukovni savez po prvi put imamo dvije zvanične aplikacije za organizaciju velikih takmičenja.

U proteklih par godina ski centri: Jahorina, Bjelašnica, Ravna Planina ali i drugi centri u Bosni i Hercegovini su napravili značajna ulaganja, te su se stvorili preduslovi da dva najveća ski centra, Jahorina i Bjelašnica budu nominirani za organizaciju takmičenja EYOF-a. Organizacijom EYOF-a i daljim investicijama u izgradnju skijališta stvaraju se mogućnosti za organizacijom većih i značajnijih takmičenja.

Skijaški savez BiH nastavlja sa radom i pripremama za organizaciju Evropa Kup sa ciljem dovođenja velikih takmičenja i velikih skijaških imena u BiH. Ovo je dugotrajan proces koji zahtjeva kontinuitet u organizaciju takmičenja, ali i kontinuitet u stvaranju takmičara. Međunarodna skijaška federacija nikada ne dodjeljuje velika takmičenja nacijama koje ne rade na razvoju takmičara, pa je tako i susjedna Hrvatska dobila organizaciju Svjetskog kupa tek dolaskom Janice i Ivice Kostelića na svjetsku skijašku scenu. Važno je da ski centri, pa i g-din Ljevnaić razumiju da je razvoj takmičara ključ za dovođenje velikih takmičenja i velikih skijaških imena.

Kao zaključak, Skijaški savez BiH će nastaviti sa pripremama za organizaciju velikih takmičenja ali i sa kontinuiranim razvojem mladih takmičara. Aplikacije ski centara su u fazi evaluacije i nećemo podleći pritisku bilo kojeg od ski centara, pa tako ni pritiscima g-dina Ljevnaića ali nam je drago da su ski centri prepoznali interes u organizaciji velikih takmičenja.

Kao dopunu ovom dopisu šaljemo i par dodatnih informacija, koje mogu biti interesantne široj zajednici:

- Kao prvo nominalni vlasnik svih takmičenja alpskog skijanja u BiH je Skijaški savez BiH, te ukoliko je eventualno neka strana pretrpjela štete zbog odgađanja ili izostanka nekog takmičenja onda je to Skijaški savez BiH, a nikako OC Jahorina. Mi se ne slažemo sa izjavom g-dina Ljevnaića da je napravljena šteta, te smatramo da je važno da se osigura kontinuitet u organizaciji takmičenja, a ne jednokratna organizacija Evropa Kupa.

- Skijaški savez BiH već dugi niz godina radi na pripremi organizacije jednog većeg i značajnijeg takmičenja u BiH, te smo u sezonama 2013/14 I 2014/15 u zvaničnom kalendaru Evropa Kupa imali zakazana takmičenja na Jahorini i Bjelašnici (Bjelašnica u sezoni 2013/14 i Jahorina u sezoni 2014/15).

- Oba takmičenja su otkazana zbog nedostatka financijskih sredstava, kao i neadekvatne opremljenosti ski centara, a koja se prvenstveno odnosila na manjak kapaciteta za osnježavanje staza. Međunarodna skijaška Federacija (FIS) je izrazila veliko razočaranje otkazivanjem ovih takmičenja, ali i dugoročno podržala Skijaški savez BiH u organizaciji FIS takmičenja, te iskazala interes za vraćanjem BiH u kalendar Evropa Kupa.

- Skijaški savez BiH je nominalni vlasnik takmičenja, ali za organizaciju takmičenja potrebna je i spremnost jednog od skijaških centara da osigura potrebnu infrastrukturu. Danas u BiH imamo tri centra koji ispunjavaju ove uslove, a to su Jahorina, Bjelašnica i Ravna Planina. Posebno nam je drago da po prvi put imamo i formalnu aplikaciju dva centra, ski centra Jahorina i ski centra Ravna Planina za organizacijom Evropa Kupa, te usmenu potvrdu direktora ZOI 84 g-dina Alispahića da će i Bjelašnica u najkraćem roku poslati prijavu za organizacijom Evropa Kupa.

- Jako nam je drago da ćemo na ovaj način vratiti velika takmičenja u BiH i Skijaški savez će zajedno sa centrima dalje raditi na pripremi borilišta, te da odabiru najboljeg aplikanta za organizaciju takmičenja, dok se nadamo da će u narednim godinama Evropa Kup takmičenja biti na još većem broju skijaških centara u BiH.

- Skijaški savez BiH je napravio zvanične sastanke sa svim centrima koji su iskazali interes, te smo trenutno u fazi procjene najboljeg aplikanta. Istovremeno radimo sa zvaničnicima FISe na iznalaženju najboljeg termina, kao i disciline za organizaciju jednog velikog takmičenja.

- Kada je u pitanju izjava g-dina Ljevnaića da je napravljen veliki gubitak za Jahorinu, tu se ne slažemo sa g-dinom Ljevnaićem jer mi povratak Evropa Kupa na skijališta u BiH gledamo sa aspekta dugoročnog povratka velikih takmičenja u BiH, a osnova za organizaciju velikih takmičenja je osiguranje finansijskih sredstava za organizaciju takmičenja na period od više godina. Organizacija Evropa Kupa samo u jednoj sezoni je potpuni promašaj i trošak koji neće donijeti nikakve značajne pomake u razvoju skijanja ili promociji BiH.

- Također je važno naglasiti da Međunarodna skijaška federacija neće finansijski učestvovati u organizaciji Evropa Kup takmičenja, te da sve troškove organizacije snose organizatori.

- Ukoliko se osvrnemo i na samu izjavu da je Skijaški savez BiH napravio propuste u organizaciji takmičenja želimo da naglasimo da Skijaški savez BiH svake godine organizuje preko 10 međunarodnih takmičenja, te da imamo sva potrebna znanja i iskustva za organizaciju velikih takmičenja. Ekstremni vremenski uslovi, kakvi su vladali na Jahorini za vrijeme EYOFa su znatno otežali organizaciju takmičenja, ali su sva takmičenja prošla u najboljem redu.

Drago nam je da možemo potvrditi da Evropa Kup takmičenja dolaze u BiH, ali i da Skijaški savez BiH neće prihvatiti aplikaciju ni jednog ski centra dok se ne ispune svi potrebni uslovi, te dok ski centri ne dostave jasne finansijske garancije koje ukazuju na sposobnost i mogućnost ski centara da preuzmu organizaciju takmičenja na duži vremenski period", saopćili su iz Skijaškog saveza BiH.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...