Skijanje
0

Skijaške zvijezde ponovo na Bjelašnici

FENA
Na olimpijskoj Bjelašnici danas je održana međunarodna sportsko-revijalna manifestacija "Ski Legends Hit Challenge", kao uvod u obilježavanje jubileja 25. godišnjce Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu.

U sportskom dijelu manifestacije učestvovali su nekadašnji asovi bijelog sporta, među kojim su bili osvajači brojih olimpijskih, svjetskih medalja, kao i pobjednici brojnh utrka Svjetskog kupa - Alberto Tomba, Bill Johnson, Peter Muller, Franz Klammer, Kjetil Andre Aamodt, Lase Kjus, Hans Enn, Bojan Križaj, Jure Franko, Jure Košir, Anton Steiner, Paola Magoni, Mateja Svet i drugi.

Organizatori manifestacija, grupacija HIT iz Slovenije i JKP ZOI '84, zbog nedovoljnog snijega uložili su maksimalne napore da pripreme stazu, na kojoj je održano takmičenje u paralenom veleslalomu.

Nakon serije “baražnih dvoboja” pobjednik takmičenja bio je Kjetil Andree Aamodt, osvajač čak osam olimpijskih medalja, od kojih četiri zlatne. Tridesetsedmogodišnji Norvežanin je u finalu za 28 stotinki bio brži od 13 godina starijeg Austrijanca Antona Steinera. Prethodno u poufinalu Aamodt je pobijedio Auistrijaca Hansa Enna, dok je Steiner bio brži od Slovenca Jureta Franka, osvajača srebrenog odličja na ZOI u Sarajevu.

U zabavno-muzičkom dijelu, održanom u Babinom dolu, nastupili su Edo Maajka, Soulfingers, DJ Raymundo Rodrigues, Sarajevo Drum Orkestar i slovenski reper Trkaj.

Cilj održavanja manifestacije bila je promocija olimpijskih borilišta za aplikaciju Sarajeva za organizaciju jedne od utrka Svjetskg kupa u alpskom skijanju 2012. godine.