Skijanje
0

Ski savez BiH želi kvalitetne pripreme bh. reprezentativaca

FENA
Pripreme bh. skijaša za narednu sezonu kao i borba za olimpijsku normu za OI u Vancouveru 2010. godine bili su glavna tema sjednice Izvrsnog odbora Ski saveza BiH.

Ski savez BiH je u tom pravcu dao maksimum kako bi se svi kandidati za osvajanje olimpijske norme dobro pripremili u toku ljeta i nastavili s pripremama tokom jeseni.

U alpskim disciplinama olimpijsku normu imaju Mojca Rataj i Žana Novaković. Ostali kandidati za osvajanje olimpijske norme su: Slaven Badjura, Nadir Abaza, Marko Rudić, Igor Laikert, Maja Klepić i Marko Schafferer.

Ski savez BiH je dogovorio usluge slovenskog trenera Jože Malusa za ovu zimsku sezonu, a uskoro će biti izabran i trener iz BiH koji će, zajedno s Malusom, provoditi planirani program priprema i takmičenja u narednoj zimskoj sezoni. Kandidati za trenera iz BiH su Igor Šljuka i Mirza Nezirović, saopćeno je iz Ski saveza BiH.

Reprezentativci BiH u alpskom skijanju (Klepić, Novaković, Rudić) već su boravili na glečerima po 15 dana u julu i augustu. Treći ciklus treninga na glečerima bit će obavljen u Saas Feeu (Švicarska) od 1. do 17. septembra, a planiran je odlazak osam mladih bh. skijaša.

Kvalitetne pripreme obavili su i biatlonci. Olimpijsku normu ima Aleksandra Vasiljević, a isto se očekuje i od Tanje Karišik, Đorđa Petrovića i Nemanje Kosarca.

Za trenera biatlona izabran je Tomislav Lopatić, a za trenera snowboarda Ismar Biogradlić.

U skijaškom trčanju kandidati za olimpijsku normu morat će iskoristiti ovu zimsku sezonu za sakupljanje FIS bodova, najprije na Balkan i Evropa kupu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH finansijski su podržali Program priprema reprezentacija BiH za ZOI u Vancouveru. Ski savez BiH očekuje podršku i od Olimpijskog komiteta BiH te Smučarskog saveza RS-a, kako bi osam do 12 takmičara iz BiH nastupilo u Vancouveru s olimpijskom normom.