SK skijašica
0

Schild najbolja, treće mjesto američkoj 16-godišnjakinji

Totalsport
Marlies Schild (Foto: AFP)
Marlies Schild (Foto: AFP)
Neprikosnovena Austrijanka Marlies Schild pobjednica je slalomske utrke Svjetskog kupa skijašica u austrijskom Lienzu. Senzacija dana, međutim, dolazi iz Amerike i zove se Mikaela Shiffrin.

Šesnaestgodišnja Amerikanka iz Vaila osvojila je treće mjesto nakon što je vrlo dobrim skijanjem u prvoj vožnji sa startnim brojem 40 doskijala do 12. pozicije, a najboljim vremenom druge vožnje na kraju se popela na svoje prvo postolje u karijeri.

Od nje su samo bolje ostale dvije prvoplasirane skijašice iz prve vožnje i trenutno dvije najbolje slalomašice na svijetu: Marlies Schild i Tina Maze.

Shiffrin je tako kao nova Janica Kostelić eksplodirala odmah čim je dobila pravo nastupa u seniorskoj konkureniji. Dosad je maloljetna specijalistkinja za tehničke dicipline, počevši od nastupa u češkom Splynderovu Mlinu 11. marta prošle godine, skupila osam nastupa u Svjetskom kupu, pri čemu šest ove sezone.

U Aspenu je prije mjesec dana u slalomu zauzela osmo mjesto, a postolje iz Lienza jedini joj je preostali plasman koji trenutno ima u Svjetskom kupu. Kad god nije osvajala bodove, odustajala je tokom prvih vožnji. Po tri joj se to puta u posljednjih devet mjeseci događalo u slalomu i veleslalomu.

Marlies Schild došla je u Lienzu do 33. pobjede u karijeri, te 31. slalomske. Slavila je uvjerljivo slalomu i četvrti put ove sezone nakon Aspena, Courchevela i Flachaua.

Najpostojanije je u slalomskoj konkurenciji prati Tina Maze, kojoj je pripalo drugo mjesto sa 79 stotinki zaostatka. Shiffrin je na na trećem mjestu za pobjednicom na kraju zaostala 1.30 sekundi.

Aktuelna pobjednica Svjetskog kupa, Njemica Maria Höfl-Riesch, završila je na devetom, a vodeća skijašica u ukupnom poretku Svjetskog kupa, Lindsey Vonn, na 18. mjestu.

Skijašice iz Lienza, među kojima i 16-godišnje čudo od djeteta iz Colorada, sele na zagrebačko Sljeme, gdje će se u petome ovosezonskom slalomskom natjecanju za pobjedu boriti u utorak, trećeg januara.

Svjetski kup skijašica, slalom, Lienz, rezultati:

  1. Schild (Aut) 1:51.42
  2. Maze (Slo) +0.79
  3. Shiffrin (SAD) +1.30
  4. Geiger (Njem) +1.33
  5. Zettel (Aut) +1.44...

Ukupni poredak Svjetskog kupa u slalomu:

  1. Schild (Aut) 400 bodova
  2. Maze (Slo) 207
  3. Zettel (Aut) 200...
  4. Shiffrin (SAD) 92...

Ukupni poredak Svjetskog kupa:

  1. Vonn (SAD) 612 bodova
  1. Schild (Aut) 440
  2. Fenninger (Aut) 368
  3. Höfl-Riesch 336
  4. Maze (Slo) 310...