Prva medalja za SFRJ
70

Podsjetimo se kako je prije 40 godina Jure Franko osvojio srebro u Sarajevu i ušao u legendu

E. B.
Na današnji dan prije 40 godina u Sarajevu je na Zimskim olimpijskim igrama ispisana historija jugoslovenskog sporta.

Tog 14. februara 1984. godine na Bjelašnici je održana veleslalomska utrka na kojoj je Jure Franko ostvario historijski rezultat i osvojio prvu medalju za Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama.

Nakon prve vožnje vodeći je bio Max Julen ispred Andreasa Wenzela i Franza Grubera, a na četvrtom i petom mjestu su se nalazili Jugosloveni Jure Franko i Boris Strel. Glavna jugoslovenska uzdanica Bojan Križaj je podbacio i nakon prve vožnje bio tek na 12. mjestu.

Strel je u drugoj vožnji odradio svoj dio posla i preuzeo vodstvo s ukupnim vremenom 2:42.36, a potom je na scenu stupio Franko.

On je drugu vožnju odskijao u vremenu 1:20.26 i preuzeo vodstvo, a s obzirom da je to bio najbolji rezultat druge vožnje, svi Jugosloveni su shvatili da pred sobom vide prvog osvajača medalje, samo je bilo pitanje kojeg sjaja, za Jugoslaviju.

Iza Franka je skijao Franz Gruber koji je završio s ukupnim vremenom 2:42.08, što je značilo da je Jure bio na postolju.

Andreas Wenzel je zatim kroz cilj prošao s vremenom 2:41.75, a Franko je počeo plakati u ciljnoj ravnini. Imao je srebro u džepu, a od zlata ga je dijelio samo nastup Maxa Julena.

Švicarac je u prvoj vožnji imao prednost nad Frankom od 61 stotinke, što je značilo da mora drugu vožnju završiti bolje od 1:20.86.

Julen je uspio, drugu vožnju je odvezao u vremenu 1:20.64 i osvojio zlato, a cijela Jugoslavija je slavila Frankovo srebro.

Treba istaći da na Olimpijskim igrama u Sarajevu nisu nastupili legendarni Ingemar Stenmark i Marc Girardelli, prvi zbog suspenzije nakon što je ustanovljeno da je primao novac mimo Skijaškog saveza Švedske, a drugi jer mu nije bilo završen prelaz iz sportskog državljanstva Austrije u Luksemburga, no to nikako ne umanjuje značaj Frankovog postignuća.

Nije dugo trebalo ni da Sarajlije smisle krilaticu "Volimo Jureka više od bureka", čime je skijaš iz Nove Gorice postao jedna od osoba koja je rado viđena u glavnom gradu BiH čak i četiri decenije nakon njegovog podviga.