Počinje sezona Svjetskog kupa skijašica-skakačica

T
Totalsport
28.11.2011. u 21:28
0
1
Počinje sezona Svjetskog kupa skijašica-skakačica
0
Počinje sezona Svjetskog kupa skijašica-skakačica
Inauguralna sezona Svjetskog kupa skijašica-skakačica započeće u subotu u norveškom Lillehammeru, na skakaonici na kojoj su održana muška tamkičenja na Zimskim olimpijskim igrama 1994. godine.
Očekuje se nastup oko 50 skijašica-skakačica iz 15 zemalja, nakon što je Međunarodni skijaški savez (FIS) napokon uspio uvjeriti autoritete iz olimpijskog pokreta kako ženski skijaški skokovi imaju dubinu i kvalitet potrebnu da bi postali dio Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

FIS je objavio kalendar prve sezone Svjetskog kupa skijašica-skakačica u aprilu ove godine, sedmicu dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) odobrio uvrštenje ženskih skijaških skokova u program Igara 2014. godine u Sočiju.

Prije toga je IOC dva puta odbijao zahtjev za uvrštenjem takmičenja u ženskim skijaškim skokovima na Igrama u Vancouveru, uz objašnjenje da tom sportu nedostaje elitna konkurencija.

Takmičenje u Lillehammeru biće prvo od ukupno njih 14 u kalendaru Svjetskog kupa skijašica-skakačica, na devet odredišta u sedam zemalja. Sezona će završiti u martu u Oslu, gdje je ovaj sport prošle sezone zaradio svoj olimpijski kredibilitet.

U martu prošle godine, 43 djevojke su se nadmetale na Svjetskom prvenstvu u vrlo teškim vremenskim uslovima, po magli i jakim vjetrovima. Tada su pokazale IOC-u koliko je njihov sport napredovao. Italijanka Elena Runggaldier, osvajačica srebrne medalje, ubilježila je najduži skok od 97.5 metara.

 


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: