Skijanje
0

Pet skijaških takmičenja na Jahorini i Bjelašnici

Klix.ba
U organizaciji Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine, te zajedničkoj tehničkoj organizaciji ski klubova Jahorina i Željezničar, u narednih pet dana će se na olimpijskim planinama Bjelašnica i Jahorina održati pet skijaških utrka.

Na Jahorini će se u 5. i 6. februara voziti Fis kup Jahorina 2004 u disciplini slalom, na kojoj će sudjelovati takmičari iz osam zemalja - BiH, Slovenije, Hrvatske, SCG, Rumunije, Bugarske, Makedonije i Austrije. Na istoj stazi će se u nedjelju, 8. februara održati državno prvenstvo BiH u slalomu. Bjelašnica će ugostiti veleslalomaše, a takmičenja će se održati u subotu, 7. februara (Fis kup Sarajevo 84) i u ponedjeljak, 9. februara (državno prvenstvo).

Prema riječima generalnog sekretara Skijaškog saveza BiH Zlatka Hrnjića, ovo će biti najjače poslijeratno skijaško takmičenje u BiH, a očekuje se dolazak skijaša koji se na rang listi FIS-a nalaze među 100 najboljih. Utrke se organiziraju u okviru manifestacije obilježavanja 20. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a u Ski savezu BiH se nadaju da će ovo takmičenje biti odskočna daska za organiziranje jačih natjecanja u BiH. Utrkama u nedjelju i ponedjeljak trebalo bi da prisustvuju najveći zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta, među kojima sadašnji i bivši predsjednik Jacques Rogge i Juan Antonio Samaranch, koji će uručiti priznanja najuspješnijim takmičarima. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupit će u najjačem sastavu, a veleslalom na Bjelašnici vozit će i najbolji bh. skijaš Enis Bećirbegović.

(PBS)