Skijanje
36

Ovog vikenda startuje 50. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju

FENA
Lindsey Vonn (Foto: EPA)
Lindsey Vonn (Foto: EPA)
Na ledenjaku Rettenbach u Söldenu ovog vikenda počinje nova, 50. sezona Svjetskog skijaškog kupa tradicionalnim veleslalomom u obje konkurencije.

Uoči samog početka sezone, tešku povredu doživjela je Austrijanka Anna Fenninger koja je na treningu u Söldenu potrgala ligamente te neće moći braniti naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, kao ni Mali kristalni globus u veleslalomu, prenosi HRT.

U ovoj sezoni neće biti ni njene velike suparnice, Slovenke Tine Maze, koja je odlučila uzeti godinu dana odmora.

Četverostruka pobjednica Svjetskog kupa i aktualna osvajačica Malih globusa u spustu i superveleslalomu Amerikanka Lindsey Vonn, danas je odlučila da propusti uvodne utrke sezone zbog posljedica povrede dobivene prije deset sedmica.

U muškoj konkurenciji glavni favorit za osvajanje naslova u veleslalomu, ali i za ukupnu pobjedu i ove je godine Austrijanac Marcel Hirscher. Prošle sezone osvojio je, četvrti put zaredom Veliki kristalni globus, što nije uspjelo nijednom skijašu. Imao je 160 bodova prednosti ispred Norvežanina Kjetila Jansruda, a uzeo je i Male globuse u veleslalomu i slalomu.

Rekorder s pet naslova u Svjetskom kupu je Luksemburžanin Marc Girardelli, a po četiri puta trijumfirali su, osim Hirschera, Austrijanac Hermann Maier, Švicarac Pirmin Zurbriggen i Italijan Gustav Thöni.

U borbi za petu uzastopnu ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, Hirscheru će i ove sezone veliki suparnik biti Jansrud, ali i Jansrudov reprezentativni kolega, povratnik u skijašku karavanu Aksel Lund Svindal. Dvostruki osvajač Velikog kristalnog globusa, peterostruki svjetski prvak i olimpijski pobjednik prošlu je sezonu propustio zbog puknuća Ahilove tetive.