Austrijska skijašica
15

Olimpijska prvakinja i dvostruka pobjednica Svjetskog kupa Anna Veith završila karijeru

F. Z.
Anna Veith (Foto: EPA-EFE)
Anna Veith (Foto: EPA-EFE)
Olimpijska prvakinja i dvostruka pobjednica Svjetskog kupa skijašica Anna Veith (Fenninger) objavila je danas tokom razgovora s još jednom austrijskom legendarnom skijašicom Alexandrom Meissnitzer da završava bogatu karijeru.

Veith je objavila da odlazi u skijašku penziju nakon što je prikazan snimak s detaljima njene karijere uz pjesmu "Destiny's Childa - Survivor". Rasplakala se nakon što su joj poruke poslali velikani ovog sporta - Marcel Hirscher, Tina Maze i Lara Gut.

"Spremna sam za novo poglavlje. Moje srce i razum mi govore da je vrijeme za nešto novo. I zbog toga sam odlučila da se povučem. Skijanje je bilo moj čitav život. Ono me napravilo ovakvom kakva jesam i uvijek ću imati posebnu strast prema tom sportu. Zahvalna sam na prilikama koje sam imala, da učim i ostvarim rezultate u proteklih 15 godina. Uspjela sam ostvariti svoje snove iz djetinjstva i još mnogo toga", rekla je Veith.

Veith je osvojila Svjetski kup 2014. i 2015. godine, a onda se sve promijenilo 21. oktobra 2015. godine. Veith je pala na treningu i pokidala je ligamente desnog koljena. Tri dana prije početka nove sezone. Van staze bila je 14 mjeseci.

Na Olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju osvojila je zlato u supreveleslaomu, a iste godine bila je srebrena u veleslalomu. I pored toga što je teška povreda ostavila traga, na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine osvojila je srebro u superveleslalomu. Na Svjetskom prvenstvu bila je zlatna u kombinaciji 2011. godine, a dodala je i zlata u veleslalomu i superveleslalomu 2015. godine u Beaver Creeku. U Svjetskom kupu ostvarila je 15 pobjeda, a na podiju je bila 45 puta.

Vezani članci