Skijanje
0

Održane testne trke Road to EYOF 2019 na Jahorini

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na Jahorini su danas održane utrke u skijanju i biatlonu u okviru projekta Road to EYOF 2019.

Skijaši i skijašice su se takmičili u slalomu na FIS Kupu Jahorina 2017, a učestvovalo je više od 50 takmičara i takmičarki iz 15 zemalja Evrope.

Austrijanac Florian Pfulg odnio je zlato, dok je drugo mjesto zauzeo naš takmičar Igor Laikert, a treće mjesto zauzeo je takmičar iz Srbije Strahinja Stanišić.

Ovo je inače prva slalomska testna trka u sklopu priprema za EYOF 2019. godine. Iako su uslovi bili teški, borilišta i organizatori takmičenja dobili su pozitivnu ocjenu.

"Ako pogledamo ovaj snijeg koji je noćas pao na Jahorini, uslovi koje danas imamo, činjenicu da je tehnički delegat danas odobrio takmičenje, znači da smo i sa jedne i sa druge strane ispunili cilj i da je borilište i sam tehnički organziator zaista spreman za organizaciju vrlo zahtjevnih FIS takmičenja", izjavio je Senahid Godinjak, direktor EYOF-a 2019.

Danas je završeno i takmičenje Biatlon Kup na Dvorištima, koje je također bilo provjera organizacijske sposobnosti za takmičenja za EYOF 2019.

"EYOF će se 2019. godine održati sto posto. Organizacija će biti uspješnoa i svi će nam zavidjeti na tome", rekao je Miro Đukić, član predsjedništva Ski saveza BiH.

U okviru kampanje Road to EYOF 2019. narednog vikenda planirano je takmičenje Kup Srebrena lisica u sklopu kojeg će biti organizovan prvi put i paralel slalom, a narednih dana Bosnu i Hercegovinu posjetit će tim koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta koji će također obići borilišta i provjeriti šta je do sada urađeno.