Potvrda kvaliteta
331

Novi uspjeh Ilme Kazazić pred odlazak u PyeongChang

Klix.ba
Da Bosna i Hercegovina zasluženo putuje na Zimske paraolimpijske igre u PyeongChang u Južnoj Koreji ponovo je novim uspjesima u austrijskom Abtenauu potvrdila naša jedina predstavnica Ilma Kazazić.

Ilma je na WPAS trci u subotu odvezla drugu najbolju vožnju života u disciplini slalom zauzimanjem petog mjesta, kojom je bodove u generalnom svjetskom poretku najboljih digla visoko iznad norme na 180.

Mada tu ima još dosta prostora za napredak, to će ipak našoj skijašici pored generalnog poretka najboljih na ranking listi omogućiti i pogodniji startni broj na predstojećim paraolimpijskim igrama koje počinju 9. marta.

Ilma u PyeongChang putuje 6. marta s trenerom Leonom Svetlinom, prespektivnim i mladim stručnjakom, inače bivšim reprezentativcem BiH u alpskom skijanju, doktorom Mirasadom Muftićem i šefom misije bh. tima, generalnim sekretarom Parolimpijskog komiteta BiH Osmanom Handžićem.

Ilma kaže da je sretna što će nakon upornog i marljivog truda, nakon četiri godine borbe po mnogim svjetskim borilištima, zasluženo, sama sa sobom i vjerom u uspjeh, ponovo razviti zastavu svoje Bosne i Hercegovine, kao prije četiri godine u Sočiju.

Bez obzira na odličan tim koji putuje u PyeongChang, Sarajevska pahulja je tužna što najljepši dio započete skijaške priče za osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini ne može dobiti željenu krunu jer njen autor od prije osamnaest mjeseci nije stanovnik ove planete. Radi se o rahmetli prof. Senadu Turkoviću, njenom prvom treneru i kapitenu bh. tima koji je ovoj mladoj Sarajki otvorio vrata velike svjetske skijaške scene.