SP u alpskom skijanju
0

Novi spustaški kralj Guay

Totalsport
Erik Guay (Foto: AP)
Erik Guay (Foto: AP)
Kandahar staza u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu je u subotu bila domaćin utrci spusta skijaša na Svjetskom prvenstvu. Novi slavljenik je Kanađanin Erik Guay.

Spustaška utrka je uvijek jedna od najvećih šlagera velikih takmičenja, a ovom prilikom se napetost povećavala zbog zahtjevnosti staze koja je stavljala skijaše na velika iskušenja. Kanadski skijaš je najbolje odradio sve zamke na stazi, te je osvojio prvu medalju na velikim takmičenjima. Dosad je Guay kao uspjehe pamtio tri pobjede u Svjetskom kupu, kao i mali globus u superveleslalomu prošle sezone.

Isto tako, ovim je kanadsko skijanje odbranilo zlato u spustu od prije dvije godine. Tada je, u Val d'Isereu, slavio John Kucera, a kao i tada, tako je i ove subote srebrnu medalju uzeo iskusni 36-godišnji Švicarac Didier Cuche.

Tokom vožnje je Cuche "plesao" od male prednosti do malog zaostatka za Guayom, ali je na kraju semafor ipak ispisao 32 stotinke slabije vrijeme.

Treće mjesto i bronzanu medalju je uzeo Talijan Christof Innerhofer, skijaš koji je prije nekoliko dana postao svjetski prvak u superveleslalomu. Na nesretno četvrto mjesto se plasirao Austrijanac Romed Baumann, dok je peti bio Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji je ogromnom brzinom uletio u cilj, te gadno udario u zaštitnu ogradu.

Ozbiljnije povrede je izbjegao, iako se činilo da je doživio lagani potres mozga pošto je nakon svega mogao hodati i držati ravnotežu tek uz pomoć dvojice članova norveškog stručnog stožera.

SP u alpskom skijanju, spust (neslužbeno):

  1. Erik Guay (Kan) 1:58.41
  2. Didier Cuche (Švi) +0.32
  3. Christof Innerhofer (Ita) +0.76
  4. Romed Baumann (Aut) +1.10
  5. Aksel Lund Svindal (Nor) +1.42 ...
  6. Bode Miller (SAD) +2.42