Užasna povreda
33

Uznemirujuće / Norveški skijaš pokazao horor posjekotinu nakon teškog pada, završio je u kolicima

N. M.
Kilde u kolicima (Foto: Instagram)
Kilde u kolicima (Foto: Instagram)
Norveški skijaš Aleksander Aamodt Kilde je doživio stravičan pad pretprošlog vikenda tokom utrke Svjetskog kupa u spustu u Wengenu.
Kilde se zabio u ogradu pri brzini od 145 km/h, tom prilikom je iščašio rame, ali i zaradio horor posjekotinu na svojoj nozi.

Oglasio se Kilde sada na Instagramu i čak objavio kako je izgledala posjekotina na listu njegove noge nedugo nakon pada. Fotografija je zaista uznemirujućeg karaktera, a možete je pogledati na ovom linku (četvrta fotografija po redu u objavi).

"Moram uživati u ovoj izazovnoj fazi koliko je to moguće. Evo kako napreduje moj oporavak. U prvoj sedmici oporavka sam samo jednom pokušao otići u toalet. Srušio sam se... Uzimam tablete protiv bolova svakog sata, helikopterom su me preveli iz bolnice u Bernu u Innsbrucku, tako da sam sada bliže kući. Operirao sam rame, na kraju je operacija bila puno opsežnija od dva ligamenta. Morao sam popraviti čitavo rame. Nakon operacije sam osjetio najgoru bol koju sam ikad osjetio, a zatim sam imao i napad panike zbog antibiotika koje sam koristio zbog tegoba", napisao je Kilde i poručio kako još uvijek ne može podići prste na nogama.

Rekao je kako će sedam sedmica biti u kolicima.

"U drugoj sam sedmici uspio sjediti uspravno više od deset minuta bez da bih se srušio. Prvi put u dvije sedmice sam izašao van, spremam se za sedam sedmica u kolicima i provodit ću kvalitetno vrijeme s roditeljima. Čuo sam se putem videopoziva s Mikaelom Shiffrin. Probao sam neke nove tablete protiv bolova koje su mi odmah olakšale bol u nozi i napetost u ostatku tijela. Odmah sam osjetio olakšanje. Nakon dvije sedmice sam se i prvi put otuširao, otišao sam kući", optimistično je napisao Kilde.

Kilde je bio prvak Svjetskog kupa 2020. godine, a ima 21 pobjedu i 48 podija. Osvojio je dva mala globusa u spustu i dva globusa u superveleslalomu.

Ove sezone je Aamodt šesti skijaš u poretku Svjetskog kupa sa 440 osvojenih poena, a lider je Marco Odermatt sa 1.406 poena.

Naravno, Kilde će propustiti ostatak aktuelne skijaške sezone te je na njemu da se oporavlja i sprema za narednu.