Neuništivi Japanac
701

Noriaki Kasai osmi put nastupio na ZOI i ušao u historiju

Piše: E. B.
Noriaki Kasai (Foto: EPA-EFE)
Noriaki Kasai (Foto: EPA-EFE)
Matti Nykänen, Gregor Schlierenzauer, Janne Ahonen, Jens Weissflog, Andreas Goldberger, Martin Schmitt, Simon Ammann, Adam Malysz... su, bez ikakve sumnje legende skijaških skokova. Ali niko od njih nije kao Noriaki Kasai.

Neuništivi Japanac se i sa 45 godina takmiči, i to poprilično uspješno, a danas je ušao u historiju ne samo skijaških skokova, već i svih zimskih sportova.

Kasai je danas nastupio u kvalifikacijama na maloj skakaonici u Pyeongchangu i na taj način postao sportista sa najviše nastupa na Zimskim olimpijskm igrama. Ovo je Japancu bio osmi put da se takmiči na najvećem svjetskom sportskom događaju čime je prestigao ruskog sankaša Alberta Demčenka koji je sedam puta učestvovao na ZOI.

Kasai je debitirao na ZOI 1992. u francuskom Albertvilleu, a prvu medalju osvojio je 1994. u Lillehammeru kada je uzeo srebro na velikoj skakaonici u ekipnom takmičenju.

Do iduće olimpijske medalje je čekao do prije četiri godine u Sočiju kada je na velikoj skakaonici osvojio ponovo srebro pojedinačno, te bronzu u ekipnom takmičenju.

Za ove ZOI Kasai ima samo jednu želju.

"Želim konačno osvojiti zlato. Osvojio sam i srebro i bronzu, nedostaje mi zlato i to mi je cilj u Pyeongchangu", rekao je Kasai koji je već ranije rekao da će se takmičiti i sa 50 godina, ali to obećanje je danas promijenio.

"Kada sam napunio 40 godina rekao sam da ću se takmičiti do 50. godine. Ali, ukoliko Sapporo dobije organizaciju ZOI 2026. godine, takmičit ću se do tada. Imat ću 54 godine, ali priliku da tu završim karijeru neću propustiti", rekao je Kasai koji će sutra nositi zastavu na otvaranju Igara u Pyeongchangu.