Ski-savez BiH
0

Nema novca za pripreme olimpijaca za ZOI

FENA
Bh. skijaši (Foto: Arhiv)
Bh. skijaši (Foto: Arhiv)
Izvršni odbor Ski-saveza Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću te Olimpijskom komitetu BiH u kojem ih obavještava da zbog nedostatka sredstava nije u mogućnosti okončati pripreme bh. olimpijaca za ZOI u Vancouveru (Kanada) 2010.

Obraćajući se u povodu Odluke o raspodjeli sredstava tekućeg granta "Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2009. godinu, Ski-savez BiH je podsjetio da je blagovremeno aplicirao kod Ministarstva civilnih poslova BiH za sredstva u 2009. godini kojima bi okončao pripreme olimpijaca za odlazak u Vancouver, ali da tom zahtjevu nije udovoljeno te da ova asocijacija za 2009. godinu nije dobila nijedne KM.

Ski-savez BiH je, kako se navodi, zbog nedostatka sredstava za provođenje spomenutih aktivnosti na sjednici Izvršnog odbora donio Odluku o jednostranom raskidu ugovora s trenerima alpskih reprezentacija, trenerom za ski-trčanje i trenerom za biatlon i time zaustavio pripreme olimpijaca za odlazak u Vancouver.

Ski-savez BiH je posebno iznenađen činjenicom da je Vijeće ministara BiH odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH dodijelilo sredstva Olimpijskom komitetu BiH od 370.000 KM za Program ZOI u Vancouveru 2010. godine, što se ne odnosi na pripreme sportista za odlazak u Vancouver.

"Naime, naloženo je OKBiH da iz kvote Vancouver 2010. isplati 100.000 KM drugim sportskim savezima koji nemaju nikakve veze sa ZOI Vancouver 2010., dok je Ski-savez BiH ostao uskraćen."

  • Želimo vas obavijestiti da Ski-savez BiH od ovog trenutka nema nikakvih obaveza, a ni odgovornosti za pripreme sportista olimpijaca za učešće na ZOI u Vancouveru 2010. - navodi se u pismu.