Iznenađujuća odluka
153

Najbolji skijaš svih vremena Marcel Hirscher objavio kraj bogate karijere

E. B.
Marcel Hirscher (Foto: EPA-EFE)
Marcel Hirscher (Foto: EPA-EFE)
Najbolji skijaš svih vremena Marcel Hirscher je šokirao svjetsku javnost objavivši kraj bogate karijere.

Iako je nedavno napunio tek 30 godina, Austrijanac je odlučio da završi karijeru dugu 12 godina, a to je saopćio večeras u Salzburgu.

U posljednjih osam sezona osvojio je isto toliko Velikih kristalnih globusa, te se nije nazirao kraj njegove dominacije, ali je on odlučio da je vrijeme da ode dok je na vrhuncu.

Osim osam titula ukupnog pobjednika Svjetskog kupa, Hirscher u svojoj riznici ima i po šest Malih kristalnih globusa u slalomu i veleslalomu.

Vlasnik je i dva olimpijska zlata i jednog srebra, dok je na svjetskim prvenstvima osvojio sedam zlata i četiri srebra.

"Umorio sam se nakon 12 godina takmičenja, a želio sam otići na vrhuncu, tako da je ovo bila laka odluka", rekao je Hirscher koji je ukupno je zabilježio 67 pobjeda u Svjetskom kupu, odnosno 19 manje od rekordera Ingemara Stenmarka.

"Svjestan sam da mogu još pobjeđivati, ali ne želim juriti Stenmarkov rekord po cijenu zdravlja. Sretan sam što sam veći dio karijere bio zdrav i što nakon sezone mogu uživati sa sinom bez ikakvih bolova u koljenima", rekao je Hirscher koji je dodao kako će se u narednim sezonama dominirati Henrik Kristoffersen i Alexis Pinturault.