Prvi utisci
436

Muzaferija nakon historijskog uspjeha: Divan je osjećaj, puno će mi značiti za karijeru

N. K.
Elvedina  Muzaferija
Elvedina Muzaferija
Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (20) danas je ispisala historiju bh. skijanja budući da je osvojila prve bodova za Bosnu i Hercegovinu u Svjetskom skijaškom kupu, a svoje oduševljenje nije krila ni nakon održanog takmičenja.
"Zaista je divan osjećaj što sam osvojila prve bodove u Svjetskom skijaškom kupu. To će mi mnogo značiti za nastavak karijere. Znala sam da moram proći sigurno i brzo kroz cilj jer zaostatak nije smio biti veći od 10,5 sekundi. Na kraju se sve poklopilo i osvojila sam 29. mjesto i dva boda. Imala sam veliku tremu, pritisak je bio veliki jer sam baš puno očekivala danas od kombinacije", rekla je Elvedina za portal Klix.ba iz Austrije.

Muzaferija neće mnogo odmarati jer se nalazi usred sezone te nam je kratko poručila šta je naredno očekuje.

"Sada mi slijedi nekoliko nastupa u European Cupu, a onda ću se vjerovatno opet okušati u kombinaciji na Svjetskom skijaškom kupu. Vjerujem i nadam se da opet mogu doći do bodova", optimistično je poručila Elmedina.

Podsjetimo, Muzaferija je osvojila 29. mjesto u kombinaciji voženoj u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseeju. Tako je osvojila dva boda, što su ujedno prvi bodovi za BiH u Svjetskom skijaškom kupu.

Dvije vožnje je odvezla za 2:12,70 minute, što je bilo 9,25 sekundi zaostatka u odnosu na pobjednicu Italijanku Federicu Brignone. Nakon prve vožnje bila je 31., najviše zahvaljujući tome što čak 16 skijašica nije stiglo do cilja. Među njima je bila i legendarna američka skijašica Mikaela Shiffrin.

Muzaferija je prvu vožnju odvezala u vremenu 1:18,40, što je bio tada zaostatak od 4,6 sekundi u odnosu na Brignone. Već nakon polovine druge vožnje Elvedina je saznala da će ući u historiju bh. skijanja samo ako uspije proći kroz cilj budući da je Tina Weirather iz Lihtenštajna odustala od utrke. Na kraju je do tog uspjeha i stigla te čak i prestigla jednu skijašicu za 29. mjesto.