Skijanje
0

Mladi švicarski skijaš za dlaku izbjegao sudar s jelenom!

Totalsport
Marc Gisin, 23-godišnja švicarska skijaška nada, imao je neočekivan prepad tokom veleslalomskog treninga koji je u srijedu odrađivao u kanadskoj Nakiski.

Dok je malo nakon starta svojom lijevom stranom zaobilazio jednu postavljenu zastavicu u punom ga je naletu pokušao oboriti jelen-kapitalac. Divljoj životinji Švicarac, mlađi brat poznatije švicarske reprezentativke Dominique, očito se učinio zanimljivom pokretnom metom. Srećom pa uljez Gisina nije dobro naciljao, a skijaš impresivne visine (197 cm) je ostao maksimalno pribran.

"Bio je jednu kapiju udaljen od mene kada sam ga primjetio. Na tom je predjelu teren relativno ravan, pa moja brzina srećom nije bila iznad 65 kilometara na sat. Zato sam imao dovoljno vremena ispravno reagovati", rekao je prestravljeni skijaš, koji je nakon bliskog susreta šokiran počeo usporavati na stazi".

"Učinilo mi se da je jelen u mojoj težinskoj kategoriji. Siguran sam da ima više od stotinu kilograma. Zato mi je sasvim jasno da sudar, u slučaju da je do njega došlo, ne bi završio dobro po moj fizički izgled".

Jedinstveni doživljaj na jednoj od najdivljijih skijaških staza na svijetu, mjestu održavanja skijaških takmičenja tokom Olimpijskih igara u Calgaryju 1988. godine, Gisin je potom okrenuo na šalu:

"Sada kad sam procesuirao ovu opasnost, nema tog jelena koji bi me ubuduće mogao zaustaviti", rekao je Gisin objasnivši potom kako je životinja imala negativan utjecaj na trening-rezultat njegovog reprezentativnog kolege Vitusa Lüönda.

"U svoje slobodno vrijeme Vitus je pasionirani lovac. Kad je čuo šta mi se dogodilo, zbog pomisli na svježu jeletinu promašio je treću kapiju".

Skijaše drugi nastup ove sezone očekuje u subotu, 26. ovog mjeseca, kada u Lake Louiseu voze prvi ovosezonski spust.