Alpsko skijanje
0

Miha Malus i Nika Smodiš najbrži na Bjelašnici

FENA
Bjelašnica
Bjelašnica
Članovi slovenske skijaške reprezentacije Miha Malus i Nika Smodiš pobjednici su međunarodnog FIS takmičenja u slalomu "Bjelašnica 2008.".

Od bh. takmičara najbolji plasman zabilježila je Žana Novaković, koja je bila treća.

Nakon jučerašenjeg nevremena i otkazivanja utrke, uvjeti na olimpijskoj Bjelašnici danas su išli na ruku organizatorima i skijašima pa je takmičenje uspješno privedeno kraju.

U konkurenciji 25 skijaša iz osam zemalja, Malus je u obje trke ubjedljivo bio najbrži, ostvarivši ukupnu prednost nad drugoplasiranim Crnogorcem Bojanom Košićem za 3,6 sekundi. Treće mjesto osvojio je Hrvat Alen Henich sa zaostakom od 4,5 sekundi.

Od bh. predstavnika najbolji plasman ostvario je Belmir Čibo, koji je zauzeo 11. mjesto sa 15,95 sekundi zaostatka.

Kod skijašica, u konkurenciji 16 takmičarki, dvostruku pobjedu ostvarile su Slovenke, Nika Smodiš za 95 stotinki slavila je ispred Petre Svete. Bh. takmičarka Žana Novaković zaostala je 1,12 sekundi, a četvrtoplasirana Mojca Rataj 1,79 sekundi.

Pobjedncima utrka uz pehare pripale su i novčane nagrade u iznosu po 500 eura, drugoplairani su dobili po 200, a trećeplasirani po 100 eura.

Uprkos nepovoljnih uvjetima, uspješni organizatori bili su skijaški klub Bjelašnica i Skijaški savez BiH u suradnji s Olimpijskim centrom Bjelašnica - Igman.