Odlučan i motivisan
52

Kosovski zubar spustaš izvlači maksimum iz debitantskih Olimpijskih igara

Klix.ba
Albin Tahiri (Foto: EPA-EFE)
Albin Tahiri (Foto: EPA-EFE)
Zubar Albin Tahiri godinama je čekao da predstavlja Kosovo na zimskim olimpijskim igrama i napokon je taj trenutak dočekao u PyeongChangu.

Tahiri je jedini sportista s Kosova koji nastupa na Igrama i planira se takmičiti u svih pet disciplina alpskog skijanja prije nego što se vrati kući i ponovo uzme svoju bušilicu u ruke.

U svom prvom nastupu u muškoj kombinaciji u utorak, gdje su mnogi poznatiji skijaši imali velikih problema, bio je čvrsto odlučan da stigne do cilja i zauzeo je 37. mjesto.

"Bilo je zaista ledeno pa sam imao puno problema. Međutim, kada sam vidio da su ostali skijaši padali, odlučio sam samo da se dovezem do cilja, jer je to bila prva utrka i želio sam da završim svoje prvo takmičenje na Olimpijadi", rekao je Reutersu u podnožju planine.

Tahiri je rođen u Sloveniji, odakle mu je majka, dok mu je otac kosovski Albanac. Dugo je sanjao o predstavljanju Kosova na Olimpijadi, ali zemlja, koja nema idealne uvjete za skijanje, priznata je u Međunarodni olimpijski komitet tek 2014. godine.

"Imaju tamo planine, ali je infrastruktura stvarno loša. Ski-liftovi su zastarjeli i ne održavaju se redovno", rekao je.

Zbog toga trenira uglavnom u Austriji, Italiji i Sloveniji, gdje živi i gdje je nedavno diplomirao stomatologiju, koja je njegova druga ljubav uz skijanje.

"Tokom svih ovih godina čekanja da Kosovo postane dio olimpijske porodice odlučio sam da ne čekam i da počnem studirati. Završio sam stomatologiju, što je moja strast. Tačnije, oralna hirurgija je moja strast", dodao je.

"Upravo sam diplomirao i imam još jednu godinu stažiranja, a onda planiram raditi potpune rekonstrukcije usta s implantatima, zatim oralnu hirurgiju i protetiku. Možda ću popraviti i neke stvari kod skijaša... Ne, samo se šalim."

Specijalista spusta, koji u četvrtak puni 29 godina, već se okreće svojim mislima na Olimpijske igre u Pekingu 2022. godine.