Na Islandu
121

Japanac postavio svjetski rekord u skijaškim skokovima, pogledajte čudesan let od 291 metra

E. B.
Foto: Screenshot
Čudesni Japanac Ryoyu Kobayashi je postavio svjetski rekord u skijaškim skokovima preletjevši 291 metar na improvizovanoj skakaonici na Islandu.

Jedan od najboljih ski-skakača u historiji je u saradnji s Red Bullom pokušao oboriti svjetski rekord na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall.

Tokom dva dana probnih letova doskočio je na 256, 259 i 282 metra, a u finalnom skoku je preletio čak 291 metar, što je 37,5 metara više od svjetskog rekorda koji je postavio Stefan Kraft na takmičenju Svjetskog kupa.

Izvođenje skoka s produženim zaletom i letom zahtijevalo je visok nivo fizičke preciznosti i mentalnog fokusa. Kobayashi se pripremao za ovaj izazov od 2023. godine uključujući trening u Red Bull Athlete Performance Centru u Austriji, a svoje pozicioniranje i stabilnost je unaprijedio specifičnim treningom u zračnom tunelu u Švedskoj.

Kada je stigao na Island, Kobayashi je započeo s pokušajima 23. aprila, a postavljao je rekorde jedan za drugim, prvo na 256, zatim na 259, a potom i na 282 metra. Međutim, to mu nije bilo dovoljno pa je ovaj fenomenalni Japanac 24. aprila ostvario skok s dužinom od 291 metar. Emocije su u tom trenutku bile na vrhuncu.

"Ovo su bila luda dva dana, mnogo je emocija, ali je zaista bilo nevjerovatno i uzbudljivo gledati kako ovaj rezultat postaje stvarnost", izjavio je Kobayashijev trener Janne Vaeaetaeinen.

Kod kuće u Japanu je Kobayashi omiljen ne samo zbog izvođenja izuzetnih skokova, nego i zbog činjenice da je model i poznavalac ulične mode. Ove dvije strane karaktera sjajnog sportiste su se spojile na kacigi koju je nosio na Islandu, a koju je dizajnirao legendarni modni dizajner Hiroshi Fujiwara.

"Ovaj skok je bio moj san već dugo, oduvijek sam želio skočiti dalje nego bilo ko u historiji. Želim nastaviti pomicati granice. Motivisalo me je i razmišljanje o svim ljudima uključenim u ovaj projekt, želio sam ovo učiniti za svakoga od njih. Sve sam stavio na kocku u želji da odem što dalje u ovom nevjerovatnom okruženju", kazao je Kobayashi.

Kobayashi je u zraku bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Dvadesetsedmogodišnji Japanac je u karijeri ostvario 32 pobjede u Svjetskom kupu, dva puta je bio ukupni pobjednik, ima zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2022., a tri puta je osvojio i Novogodišnju turneju.