{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ilma Kazazić je primjer drugima da nikada ne odustaju od svojih snova

25.3.2018. u 09:43
417
36
Ilma Kazazić je primjer drugima da nikada ne odustaju od svojih snova
417
Ilma Kazazić je primjer drugima da nikada ne odustaju od svojih snova
Ilma Kazazić
"Najveća želja mi je uspjeh na paraolimpijadi", kazala je Ilma Kazazić početkom 2017. godine u razgovoru za Klix.ba, a godinu dana nakon toga, sretna, zadovoljna i ponosna vratila se iz PyeongChanga gdje su održane 12. zimske paraolimpijske igre. Ilma je utrku slaloma završila na 12. mjestu, što je ujedno i najbolji plasman za BiH u historiji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Njena prošlogodišnja želja je ispunjena, nova je već rođena - osvajanje olimpijske medalje.

Ilmi je prilikom porođaja vakuumom oštećen živac u koljenu, a kada je imala tri godine analizom hoda u Londonu ustanovljeno je da postoji blaži oblik cerebralne paralize. Uz podršku porodice nijednog trenutka nije pomišljala na predaju, a čarobni svijet sporta ponudio joj je svoje najljepše stranice. Tu sijaju šampioni.

Dobar rezultat za osjećaj ponosa i srećeS problemom koji ima, a koji joj u skijanju toliko odmaže u pokušaju da što brže stigne do cilja, na Paraolimpijskim igrama u PyeongChangu zauzela je 15. i 12. mjesto. Ponosna, sretna i što je najvažnije zadovoljna vratila se u Sarajevo i u razgovoru za Klix.ba pokušala prenijeti dio atmosfere iz Južne Koreje.

"Organizacija igara je bila na zaista vrhunskom nivou, počevši od ceremonija otvaranja i zatvaranja pa do samih takmičenja i atmosfere. Sve je izgledalo spektakularno i nevjerovatno. Predstavljati svoju državu na ovako prestižnom takmičenju je san svakog sportiste, san svakog građanina i stvarno je teško riječima opisati taj osjećaj i ponos koji sam svakog trenutka nosila sa sobom", smatra Ilma, a također je dodala da je ponosna na ostvareni rezultat.

"U skijanju nema rezervnih igrača i nema drugog poluvremena. Psihička spremnost pred utrku je jednako važna kao i fizička, posebno na ovako velikim takmičenjima. Učešće u PyeongChangu je bilo moje drugo na Paraolimpijskim igrama, otišla sam znatno spremnija i zrelija, a najveći uspjeh mi je što sam ispunila želju da za BiH i sebe napravim što je moguće bolji rezultat", kazala je Ilma.Ilma je glavni dio priprema provela u Austriji s obzirom na to da uslovi na bh. planinama nisu tokom čitave godine bili idealni, a kako kaže, uz veću podršku institucija i sponzora, nada se da za četiri godine može doći do olimpijske medalje.

"Pripreme su se odvijale na glečerima, uglavnom u Austriji, a kada su uslovi to dozvoljavali trenirala sam i na našim olimpijskim ljepoticama i na Ravnoj planini. Posljednjih šest mjeseci zajedno sa selektorom i trenerom reprezentacije Leonom Svetlinom podigli smo treninge na jedan viši nivo, a sve to ne bismo mogli uraditi da nije bezuvjetne podrške Paraolimpijskog komiteta BiH koji je sve vrijeme bio uz nas. Vjerujem da bi rezultati bili još bolji da smo imali bolju podršku drugih institucija i sponzora, a iskreno se nadam da ću za četiri godine, kada dođu nove igre, uz veću podršku cjelokupne javnosti pokušati stići do olimpijske medalje. To je san koji ne prestajem sanjati", kaže ova mlada Sarajka.

Motivacija za buduće generacijeKazazić je bila jedina predstavnica BiH na Paraolimpijskim igrama u PyeongChangu i ističe da na sljedećim igrama očekuje veći broj bh. takmičara. Nada se da će njeni rezultati biti motivacija mladim ljudima da se uključe u sport i da niko od njih, zbog podrške koje možda neće biti, ne treba odustati od svojih snova.

"Na Paraolimpijske igre nije jednostavno otići. Norma koju je postavio IPC (Internacionalni paraolimpijski komitet) zahtijeva puno odricanja, treninga, volje i želje. Paraolimpijski komitet u BiH se uistinu potrudio, finansijski i materijalno, da na ovo takmičenje ode što više bh. takmičara, ali nažalost, ostali takmičari nisu uspjeli ispuniti minimum kriterija koji su postavljeni i zbog toga mi je žao. BiH nije jedina zemlja koja je došla s jednim predstavnikom, bilo je tu i skijaških sila koje su stigle s istim brojem predstavnika", kaže Ilma, a dodaje da se nada da će njeni rezultati biti motivacija drugim mladim ljudima.

Ilma Kazazić
Ilma Kazazić


"Sretna sam, radosna i ponosna što je BiH prvi put zasluženo i ravnopravno bila dio ove velike sportske priče. Nadam se da će moji rezultati biti motivacija mladim ljudima da se uključe u sport i da im ni u kojem slučaju eventualni nedostatak podrške u budućnosti bude prepreka za bavljenje sportom i ostvarivanjem svojih snova", dodaje Ilma.

PyeongChang je sada iza ove mlade Sarajke, a ono što slijedi jesu obaveze na fakultetu. Iako je skijaška sezona tek završila, Ilma već sada razmišlja o sljedećoj godini, novim treninzima i jednom novom projektu čije plodove tek treba ubrati u Pekingu 2022. godine.

"Skijaška sezona je gotova i sada me očekuju fakultetske obaveze koje želim riješiti u što kraćem roku. Kasnije, kako se početak nove sezone bude bližio, počinjem nove treninge sa željom da što spremnija dočekam sljedeću godinu. Za kraj, željala bih se zahvaliti svima koji su pomogli BiH, svom timu i meni da promovišemo našu državu u najboljem svjetlu pred svjetskim auditorijem", završila je Ilma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: