BH Telecom Ilidža FIS Cup
0

Holjan: Na Bjelašnici stvoreni uvjeti za vrhunsko skijanje

FENA
Međunarodno takmičenje u alpskom skijanju ''BH Telecom Ilidža FIS Cup 2012.'', na kojem će učestvovati skijaši i skijašice iz cijele Evrope, Sjeverne Amerike i Azije, bit će održano ovog vikenda na Bjelašnici.

Na takmičenje se do sinoć prijavilo oko 80 takmičara, od kojih većina dolazi iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Po riječima direktora takmičenja Alema Holjana Bosne u Hercegovinu će predstavljati 30 takmičara, Hrvasku i Sloveniju 20, Srbiju deset i Crnu Goru pet.

''Ovogodišnje takmičenje će biti znatno posjećenije u odnosu na prethodne godine. Vrijeme nam ide naruku, ima dosta snijega, te smo u saradnji s kompanijom ZOI' 84. stvorili uslove za vrhunsku skijašku utrku'', izjavio je Holjan na današnjoj konferenciji za medije.

Po ocjeni zvaničnika iz Ski-saveza Bosne i Hercegovine, učesnika i odgovornih osoba iz Međunarodne skijaške federacije FIS-a, ovo takmičenje je najbolje organizovano u Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Ski-saveza BiH i jedan od organizatora utrke Zlatko Hrnjić ističe da je na Bjelašnici stvorena izuzetna atmosfera za održavanje skijaških takmičenja te da je cilj saveza naredne godine dobiti utrku Evropskog kupa.

''Utrka Evropskog kupa je međustanica do utrke Svjetskog kupa. U Hrvatskoj i Bugarskoj su godinama organizirali utrke Evropskog kupa što im je otvorilo vrata za organiziranje najjačih svjetskih skijaških takmičenja'', rekao je Hrnjić i dodao da je BiH najbliže dobijanju brze discipline u ženskoj konkurenciji.

Na takmičenju su od 2001. nastupali najbolji bosanskohercegovački takmičari (Enis Bećirbegović, Mojca Rataj, Majko Johan Schafferer, Žana Novaković, Igor Lajkert), kao i takmičari koji danas voze u svjetskom i Evropa kupu: Lavtar Katarina (Slo), Zrničić Din Natko (Hrv), Ana Kobal (Slo) i Silke Bachmann (ITA).

Zahvaljući uspješnom nastupu na ''BH Telecom Ilidža FIS Cupu'' 2006. godine Majko Johan Schafferer je izborio nastup na ZOI u Torinu.