Skijanje
0

Herminator slavio 37. rođendan sa 4500 gostiju

Totalsport
Austrijski skijaš Hermann Maier nikada u velikoj sportskoj karijeri nikoga nije ostavljao ravnodušnim i svugdje gdje je kročio nastao je "krš i lom".

Prije nekoliko mjeseci se 37-godišnji alpski skijaš odlučio povući iz "bijelog cirkusa", a i taj odlazak je proslavio na poseban način. Naime, u ponedjeljak je na ulicama njegovog rodnog Flachauu slavilo 4500 gostiju i nije se samo "slavio" odlazak u mirovinu, već i njegov 37. rođendan.

  • Da, slavim i oproštaj od skijanja. Nisam od onih koji će zaplakati na kraju sportske karijere, neću biti melankoličan. Slavim kada god imam prilike za to, a sada imam - rekao je popularni Herminator.

Maier je u karijeri osvojio četiri naslova ukupnog pobjednika Svjetskog kupa (1998., 2000., 2001., 2004.), dvije zlatne olimpijske medalje (Nagano 1998, u super G-ju i veleslalomu), te četiri olimpijske medalje ukupno.

Na Svjetskim prvenstvima Maier je ukupno osvojio šest medalja, od čega tri zlatne (dvije u Vailu 1999., jednu u Bormiju 2005.). Ukupno je u Svjetskom kupu ovaj sjajni Austrijanac ostvario 54 pobjede, te je u toj kategoriji od njega bolji tek legendarni Šveđanin Ingemar Stenmark (86 pobjeda).

Posebno je impresivan i Maierov povratak nakon teške motociklističke nesreće u augustu 2001. godine, kada su liječnici umalo bili prisiljeni amputirati mu donji dio potkoljenice. Ipak nakon godine dana van skijaških staza on se vratio na staze u januaru 2003. u Adelbodenu i samo dvije sedmice kasnije slavio je u utrci super G-ja u Kitzbühelu. Njegov povratak nakon ozljede spada među najveće u povijesti sporta.

Bio je i ostao jedan od najboljih vozača brzih disciplina.