Istraživanje pokazalo
65

Globalni problem bi mogao onemogućiti Sarajevo da organizuje zimske olimpijske igre

D. P.
Sarajevo 1984. godine
Sarajevo 1984. godine
Ukoliko želi organizovati Zimske olimpijske igre ponovo, Sarajevo to mora učiniti u godinama koje nam ubrzo stižu pošto krajem 21. stoljeća neće biti u mogućnosti zbog klimatskih promjena.

Prema istraživanju Daniela Scotta objavljenom u radu Current Issues in Tourism, samo nekoliko gradova od dosadašnjeg 21 organizatora zimskih olimpijskih igara moći će da ponovo bude domaćin na kraju 21. stoljeća.

Razlog su velike klimatske promjene. Studija pokazuje da će Međunarodni olimpijski komitet 2080. godine i nakon toga imati ozbiljne probleme pri potrazi za domaćinom.

Ukoliko se nastavi visoka putanja emisije stakleničkih gasova bit će nastavljen i porast temperature koji će iznositi čak 4,4 stepena do 2080. godine. To znači da Sarajevo neće moći da ponovo bude domaćin najvećoj sportskoj smotri na svijetu.

Od 21 organizatora Zimskih olimpijskih igara do sada, 2080. godine samo nekoliko će ih biti u mogućnosti da ponovo bude domaćin.

Sedam dosadašnjih organizatora neće moći da dobije domaćinstvo Igara ni već 2050. godine. Tu je Sarajevo uz Sochi, Garmisch-Partenkirchen, Chamonix, Vancouver, Oslo i Innsbruck.

Ono što je zanimljivo, jeste da je Sarajevo 1984. godine, kada je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara, bilo u kategoriji rizičnih gradova za organizaciju takmičenja.

Ekolozi upozoravaju da bi se mjesta za održavanje zimskih sportova mogla drastično umanjiti u budućnosti i da bi ovi sportovi bili ugroženi ukoliko se ne poduzmu mjere za smanjenje klimatskih promjena i emisija.