Alpsko skijanje
0

FIS zabrinut zbog povreda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici Međunarodne skijaške federacije iskazali su veliku zabrinutost zbog sve većeg broja teških povreda među skijašima i skijašicama u Svjetskom kupu.

Na posljednjem sastanku najviših dužnosnika FIS-a, koji je održan u Val Gardeni u Italiji, najavljeno je uvođenje novih zaštitnih mjera kako bi se smanjio broj skijaških nesreća. Uzroke dosadašnjih povreda istražuje Injury Surveillance System (ISS) zajedno sa stručnjacima sa sveučilišta u Oslu i Salzburgu.

"Postoji nekoliko ideja kako bolje zaštititi skijaše od udesa. Od promjena na skijaškoj opremi, do pripreme snijega i staza, zaštitnih ograda te skijaških vrata. Sve ideje ćemo dobro proučiti i u praksi isprobati", najavio je predsjednik FIS-a Gian Franco Kasper dodavši kako je osnovana i posebna komisija koja će razmotriti sve ideje.

Prve promjene bit će vidljive već na idućoj utrci skijaša, odnosno na spustu u Bormiju, gdje će zastavice na skijaškim kolcima biti izrađene od materijala koji skijašima ne može prouzročiti povrede.

"Sve nas je zabrinuo sve veći broj broj teških povreda. U kontaktu smo s mnogobrojnim znanstvenicima kako bi nam pomogli u traženju rješenja", dodao je direktor Svjetskog kupa za skijaše Günter Hujara.