Test utrke na Bjelašnici
14

Dojčinović: Vratit ćemo veliko skijaško takmičenje u BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Skijaški savez BiH u saradnji s kompanijom ZOI'84, organizira međunarodno takmičenje na Bjelašnici, test utrke u disciplinama Super G i veleslalomu, koje će biti generalna proba Bosne i Hercegovine za organizaciju utrke Evropa kupa.

Savez je u oktobru 2012. godine u Zürichu priložio kandidaturu Međunarodnoj skijaškoj federaciji (FIS) za organizaciju utrke skijaškog Evropa kupa, u disciplini spust za muškarce, na Bjelašnici 2014. godine, kao i tehničke discipline na Jahorini 2015. godine.

Da bi dokazali sposobnost i mogućnosti za organizaciju takmičenja takvog renomea, Savez i ZOI'84 organizirali su dvije probne utrke u disciplini Super G koje će biti održane sutra i utrku u veleslalomu dan kasnije. Cijelo takmičenje ocijenit će FIS-ov tehnički delegat zadužen za sigurnost.

Generalna sekretarka Skijaškog saveza BiH Jelena Dojćinović kazala je za agenciju FENA da je test utrka organizirana na visokom nivou, zbog čega vjeruje u uspjeh cijele operacije.

"Konačnu ocjenu o dodjeli utrke Evropa kupa Bosni i Hercegovini FIS će donijeti na konferenciji koja će biti održana u Dubrovniku u junu ove godine. Za sada sve ide po planu, naše ekipe vrijedno rade na uređenju staze i vjerujemo da ćemo uspjeti vratiti veliko skijaško takmičenje u BiH". kazala je Dojćinović.

Organizatori su najavili učešće skijaša iz Slovenije, Grčke, Turske, Holandije, Srbije i BiH.

Dojćinović je dodala da su za utrku Evropa kupa potrebne znatno veće finansije u odnosu na testne utrke, ali da vjeruje da će organizatori takmičenja uspjeti obezbijediti neophodna sredstva.