Skijanje
0

Čokolada i kafa pomogle Jacobsenu da osvoji "Četiri skakaonice"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Šolja kafe i čokolada su smirile nerve Andersa Jacobsena i omogućile mu da osvoji prestižnu turneju skijaških skokova ''Četiri skakaonice'' na svom debiju u ovom takmičenju.

''Timski kolega Roar Ljoekelsoey mi je donio čokoladu i šolju kafe da bi se smirio. To mi je puno pomoglo'', izjavio je Jacobsen.

Norveški dnevni list VG na svojoj web-stranici govori o ''Jacobsen-histeriji'', nakon što ga je ogroman broj novinara i fanova dočekao u ponedjeljak.

Jacobsen je u nedjelju uspio osvojiti turneju ''Četiri skakonice'', uprkos velikom protivniku 17-godišnjem Austrijancu Gregoru Schlierenzauerau. Jacobsen je na posljednjoj skakonici u Bischofshofenu zauzeo drugo mjesto iza Schlierenzauera, ali s veoma malom razlikom što mu je omogućilo osvajanje titule.

Schlierenzauer je u prvom krugu skočio 139,5 metara, ali Jacobsen je odlično odgovorio sa 137 metara. U drugom krugu, Jacobsen je imao sjajnih 142 metra, što mu je osiguralo titulu. U takvom razvoju situacije, Schlierenzauer je morao skočiti 150-metarski skok za titulu, ali to mu karakteristike skakaonice nisu mogle omogućiti.

Jacobsen je donekle i sretan, jer je Schlierenzauer na trećoj skakaonici u Innsbrucku zauzeo 11. mjesto zbog suprotnog vjetra koji je zapuhao u trenutku njegovog skoka. To je omogućilo veliku prednost Jacobsenu pred posljednju skakaonicu u turneji.

Jacobsenov dosadašnji posao vodoinstalatera je već postao slavan podatak. Treba napomenuti da se Jacobsen nije bavio skijaškim skokovima do prošle godine kada ga je u kampu u Norveškoj otkrio trener Mika Kojonkoski.

Debi u Svjetskom kupu je imao u novembru, a do ove turneje je osvojio dvije pobjede. Nakon turneje ''Četiri skakaonice'', Jacobsen zauzima vodeće mjesto u Svjetskom kupu.