"Bolestan sam jer se neprestano izgladnjujem"

T
Totalsport
12.1.2010. u 10:08
0
0
"Bolestan sam jer se neprestano izgladnjujem"
0
"Bolestan sam jer se neprestano izgladnjujem" Martin Schmitt (Foto: Reuters)
O bici koju skijaši-skakači vode s težinom javno je progovorio Martin Schmitt (31) ustvrdivši da ga je izgladnjivanje dovelo do bolesti - bulimije.
Schmitt se trenutno nalazi na 24. mjestu ukupnog poretka Svjetskog kupa skijaša-skakača, a valja zabilježiti i da je olimpijski pobjednik iz Nagana i četverostruki svjetski prvak na Novogodišnjoj turneji zauzeo slabo 21. mjesto.

U razgovoru za njemački Bild Schmitt je prvi put detaljno pričao o bolesti s kojom se nosi, okrivivši za nju vječno izgladnjivanje kako bi postigao optimalnu težinu potrebnu za duge letove.

"Cijelu sam sezonu umoran, izbjegavam i probne skokove jer čuvam energiju za takmičenje. Tokom cijele turneje borim se i sa nesanicom", objašnjava vlasnik 28 pobjeda u Svjetskom kupu kojeg zamara i hod stepenicama do zaletišta.

"Moje neuspjehe treba sagledati u kontekstu kilaže", kaže 182 centimetra visoki i trenutačno 63 kilograma težak takmičar. "S viškom kilograma smanjuje se dužina leta. Naprimjer, da imam dva ili tri kilograma više moji doskoci bili bi kraći pet ili šest metara, a tako se ne mogu dostići najbolji na svijetu. Da bih bio kompetitivan, moram voditi i borbu s težinom."

Tek 1.300 kalorija dnevno unosi Schmitt u sebe u trenucima balansiranja s idealnom težinom, što je izuzetno malo za organizam, pogotovo kada se on dodatno iscrpljuje sportskim naporima. Običnom čovjeku potrebna doza kalorija na dan iznosi između 2.000 i 2.500, piše Bild.

"Da bih se dobro osjećao moram se udebljati četiri kilograma i doseći tjelesnu težinu kakvu imam ljeti. To je težina s kojom nesmetano mogu trenirati, a da ne osjećam slabost", dodaje Schmitt koji se nada da će vodstvo takmičenja podići granicu dopustivosti indeksa tjelesne mase (računa se tako da se tjelesna masa osobe u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima) s 20 na 21.

"I dalje bi skakači bili mršavi", zaključuje Schmitt.

"Ali se ne bi trebali izgladnjivati", dodaje njemački dnevnik.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: