Bode Miller
0

"Bit ću ponosan do kraja života"

FENA
Bode Miller (Foto: AP)
Bode Miller (Foto: AP)
Od početka Zinskih olimpijskih igrara u Vancouveru američki skijaš Bode Miller je išao uzlaznom putanjom. Prvo je u spustu osvojio bronzu, pa srebro u superveleslalomu, a potom i zlato u superkombinaciji. Prije Vancouvera Miller je učestovao i na Igrama u Salt Lake Ctyju i Torinu i osvojio dva srebra na svom tlu prije osam godina i sada je broj olimpijskih medalja doveo do pet, a u narednih nedelju dana ga očekuju još dvije utrke u veleslalomu i slalomu.

Prije početka igara Igara u Vankcoveru, Miller je rekao da zbog medalje neće mijenjati svoj stil. Ipak, uspio je da dođe do najsjajnijeg odličja i kaže da je osjećaj savršen i da će zbog tog ostvarenja biti ponosan do kraja života.

"Osvajanje mog prvog zlata nije moglo da bude savršenije. Način na koji sam sve izveo, kako sam skijao, zbog svega toga ću biti ponosan do kraja života. Osjećaj je nevjerovatan. Ne tražim ništa više".

Miller ističe da nedjeljna utrka za njega nije bila nimalo laka, već da je bila veoma i psihički i fizički iscrpljujuća.

"Kao da sam gorio. Utrka je bila psihički i fizički veoma iscrpljujuća nakon toliko godina skijanja. Jedna noga mi je povrijeđena, a druga je već za penziju. Morao sam mnogo da radim da bih bio spreman za utrku, što mi je posebno teško palo", kazao je. "Bio sam jako umoran, ali sam znao da je ovo vjerovatno moja najbolja šansa za pobjedu i da moram mnogo da rizikujem. Skijao sam kao lud i kada sam prošao kroz cilj, kao i uvijek, stao sam i uživao. Za moje prvo olimpijsko zlato, ovo je savršeno".

Do kraja Igara Millera očekuju veleslalom, za dva dana, i slalom, sljedeće subote, a on ističe da će mu biti teško da i na tim utrkama nastavi sa dobrim rezultatima kakve je nizao u posljednjih nedelju dana.

"Bit će mi teško da nastavim ovim tempom. Nisam više toliko mlad i poprilično sam iscrpljen", rekao je Bode Miller.