Carlo Janka
0

"Bit će jako teško stići Kostelića"

Totalsport
Carlo Janka (Foto: AP)
Carlo Janka (Foto: AP)
Švicarski 24-godišnji skijaš Carlo Janka smatra kako je jako teško očekivati da bi ove godine mogao odbraniti naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa, sugerirajući da je Ivica Kostelić predobar.

Prošle sezone je Janka ostvario šest od ukupno osam pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu. Dakako da je tih šest pobjeda odigralo značajnu ulogu u njegovom ukupnom trijumfu.

Međutim, ove sezone nije pobijedio još niti jednom. U ukupnom poretku je osmi sa 415 bodova, a za vodećim Ivicom Kostelićem zaostaje 311 bodova.

"Očito je da će biti jako teško stići Kostelića. Ukoliko budem izrazito uspješan ovog vikenda u Kitzbühelu, možda bih mogao smanjiti zaostatak za njim. Nisam odustao od odbrane naslova ukupnog pobjednika Svjetskog kupa, ali moja glavna usredotočenost je na Svjetsko prvenstvo u Garmisch-Partenkirchenu", započeo je Janka, te nastavio...

"Ivica Kostelić je čovjek kojeg ove sezone treba moći pobijediti. U velikoj je formi i može osvojiti puno bodova u svim disciplinama. Moj zaostatak za njim je jako velik. Da bih ga mogao sustići, morao bi se popraviti u svim disciplinama, jer dosad još ni u jednoj utrci nisam bio perfektan. Imam potencijala za napredak u svim disciplinama. No, ponavljam, moj prioritet ove sezone je Svjetsko prvenstvo".

Janka će na Svjetkom prvenstvu braniti zlato u veleslalomu osvojeno u Val d'Isereu prije dvije godine. Uzeo je tada i broncu u spustu. Lani je, pak, na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, također bio osvajač zlata u veleslalomu.

"Imam sreću da se mogu nadati dobrim rezultatima u četiri discipline. Jasno da je prednost kada se takmičite u više disciplina. U veleslalomu već znam kakav je osjećaj postati svjetski prvak. Dosta sam u dobroj formi u toj disciplini. Ipak, moj najveći cilj je pokušati osvojiti spust".

Na kraju, Janka kaže da mu je lakše skijati u Austriji negoli u njegovoj Švicarskoj.

"U Švicarskoj očekuju vašu pobjedu, pogotovo ako ste bili dobri na treningu. U Austriji sam ja lovac, a ne lovina. To je lakši zadatak".

Podsjećamo, u petak će skijaši u Kitzbühelu voziti superveleslalom, u subotu spust, a u nedjelju slalom. Spust i slalom bodovat će se i za klasičnu kombinaciju.