Sasvim otvoreno
66

Ante Kostelić: Da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Janice ni Ivice

Klix.ba
Ante Kostelić (Foto: EPA-EFE)
Ante Kostelić (Foto: EPA-EFE)
Ante Kostelić, otac i trener najuspješnijih skijaša u historiji Hrvatske Janice i Ivice Kostelića, sasvim otvoreno je pričao za medije nakon utrka na zagrebačkom Sljemenu na kojima su trijumfovali Mikaela Shiffrin i Marcel Hirscher.

Popularni Gips je istakao kako se u Hrvatskoj ne cijene uspjesi njegove djece, posebno Ivice koji je jedan od najboljih skijaša u historiji.

"Kada se u Austriji dodjeljivala 'Zlatna skija', a dodjeljuje se samo jedna godišnje bez muške i ženske verzije, od hrvatskih medija nije bilo nikoga. Ivica i ja smo buljili u mrak kada su pozvali fotografe iz hrvatskih medija da ovjekovječe taj trenutak. Ivica je najbolji vozač Wengena svih vremena, najstarije utrke na svijetu, i ne može ga nitko stići u narednih 20, 30 godina", rekao je 80-godišnji Kostelić i nastavio:

"Imamo li mi bar jednog sportistu da ga niko ne može stići? Sada se puno priča o Modriću, a on je igrač Reala, a ne Dinama. A Ivica i Janica su 'made in Croatia', od svoje četvrte godine pa do kraja karijere", dodao je Ante koji je istakao kako je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman mnogo zaslužan za uspjehe Janice i Ivice.

"Janica i Ivica nisu proizvedeni samo od mene, već i od vas ostalih, samo vi to ne znate. Kada vam je Tuđman dao državu, vi je niste znali konzumirati, a ja jesam. Onog trenutka kad je Tuđman održao onaj poznati govor ja sam u svoj skijaški dnevnik napisao: 'Kucnuo je čas, moj čas' i tako su nastali Ivica i Janica. A hrvatsko skijanje paradigma je onoga što je bilo u SFRJ. Nikada nijedan drugi čovjek koji nije bio Slovenac ili nije pristao biti Slovenac, odnosno da se zove Petrovič iako je rođen kao Petrović jer je Hvaranin, nikada nije 'prismrdio' Svjetskom kupu. I u šest godina se sve to promijenilo. Da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Janice i Ivice", rekao je Ante Kostelić, prenosi Večernji list.