Legende pod istragom
12

Skandal u Juventusu zbog prevare čelnika kluba, Ronaldo odbio doći na ispitivanje

N. K.
Arrivabene, Nedved i Agnelli (Foto: EPA-EFE)
Arrivabene, Nedved i Agnelli (Foto: EPA-EFE)
Dirketorima Juventusa moglo bi se suditi zbog optužbi za lažno računovodstvo i lažnu komunikaciju s tržištem, dok je sudija za preliminarne istrage odbio zahtjev za kućni pritvor za predsjednika Andreu Agnellija.

Tužiteljica Torina Anna Maria Loreto obavijestila je Juventusove članove uprave i direktore sa strateškim odgovornostima o završetku preliminarnih istraga koje su počele 2021. godine u vezi s navodnim lažnim računovodstvom i lažnim komunikacijama s tržištem.

Loreto je u izjavi za medije otkrila da je sudija za prethodnu istragu odbio zahtjev za kućni pritvor za predsjednika Andreu Agnellija.

Bianconeri su pod istragom zbog sumnjivih transfera s prenapuhanim vrijednostima radi stjecanja kapitalne dobiti. Istražitelji su pregledali finansijske izvještaje za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Pod istragom je 16 osoba, uključujući Pavela Nedveda, Agnellija, Maurizija Arrivabenea i bivšeg šefa Fabia Paraticija koji je otišao u Tottenham 2021., ali je tada bio zadužen za transfere Juventusa.

Juventus je optužen da je krivotvorio svoje finansijske izvještaje, a tužitelj je istakao znatan jaz između pravih brojki i onih koje je objavio klub.

Istražitelji također žele dokazati da igrači Juventusa nisu odustali do četiri mjesečne plate u martu 2020., na početku pandemije koronavirusa, već su propustili samo jednu i nastavili primati novac, suprotno onome što je naveo Juventus.

Tužitelj u službenom saopštenju tvrdi da su istražitelji pronašli privatne dogovore između igrača i kluba u kojima je Juventus jamčio da će bezuvjetno isplatiti preostale plate čak i u slučaju budućeg transfera.

Cristiano Ronaldo tada je još uvijek bio igrač Juventusa, ali prema La Stampi, napadač Manchester Uniteda odbio je razgovarati o svojoj situaciji unatoč zahtjevu tužitelja.