Skaka: Pokazali smo da možemo napraviti velike stvari, neka vječno gori baklja mira

Klix.ba
16.2.2019. u 10:32
222
87
Skaka: Pokazali smo da možemo napraviti velike stvari, neka vječno gori baklja mira
222
Skaka: Pokazali smo da možemo napraviti velike stvari, neka vječno gori baklja mira Foto: M.O./Klix.ba
Svečanom ceremonijom u Istočnom Sarajevu sinoć je zatvoren 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) koji se od 10. do 16. februara održavao u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je za Klix.ba da detaljne analize tek slijede, ali da su sport i mladost pobijedili, te da smo pokazali da zajedno možemo sve.
"Sretan sam i ponosan na sve što smo napravili i što smo uspjeli izaći iz paradigme da je sve nemoguće. Detaljne analize su pred nama, šta je značilo organiziranje ovakvog događaja za nas, ekonomski, politički, kao i promocija destinacije. U konačnici, mi smo svi pobjedili. Pobijedio je sport, pobjedila je mladost, pobjedila je budućnost", kazao je Skaka.

Ističe da su svi koji su učestvovali u organizaciji i održavanju EYOF-a pokazali da zajedno možemo stvarati velike stvari.

"Jedno je sigurno, ljudi se dijele na dobre i loše. Siguran sam da ćemo mi izabrati put koji će nas voditi novim neraskidivim pobjedama. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima", istakao je Skaka.

Timu EYOF-a je čestitao na odličnom poslu koji su napravili, a medijima se zahvalio na podršci projektu.

Podsjećamo, na EYOF-u se takmičilo 911 mladih sportista i sportašica od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja koji su se nadmetali u osam različitih sportova.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo 29 sportista i trenera i to u disciplinama: alpsko skijanje, ski-trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje. Zastavu je na otvaranju igara nosila Esma Alić (alpsko skijanje), ali nijedan bh. takmičar nije uspio osvojiti medalju pa smo tako i nakon 14. izdanja ovog takmičenja još uvijek bez medalje.

Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici Evropskog omladinskog olimpijskog festivala s ukupno 12 osvojenih medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi. Druga je Švicarska također sa 12 medalja, po pet zlatnih i srebrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četiri zlata i bronze te tri srebra.

Od zemalja iz regiona jedino je Slovenija osvojila dvije medalje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: