Trka pored Neretve
55

Sjajni Kenijac Samuel Kiplimo pobjednik Mostarskog polumaratona mostova

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Treći Mostarski polumaraton donio je prvi put pobjednika koji nije iz zemalja regije već iz trkačke velesile Kenije. Prekrasnu mostarsku stazu sa šest mostova prvi je pretrčao Samuel Naibei Kiplimo, drugi je Milan Mitrović iz Užica, a treći Srđan Samardžić iz Brčkog. Kod žena uvjerljivo je slavila legendarna Olivera Jevtić.

Kenijac je u Mostar došao kao prvi favorit, a to je opravdao uvjerljivim nastupom. Za 21 kilometetar staze od mosta u Vojnom do cilja ispred Mepas Malla trebalo mu je 1:08:27.

"Osjećaj je zaista prekrasan, hvala svima na ovoj prekrasnoj utrci. Od starta do cilja sve je bilo odlično. Sretan sam zbog svog prijatelja Milana Mitrovića iz Srbije koji je otrčao sjajan rezultat. Zadovoljan sam svojom trkom, a posebno finišom", kazao je Kiplimo.

Drugo mjesto osvojio je njegov klupski kolega iz AK Mladost Užice Milan Mitrović. Mitrović je za Kenijcem kasnio više od dvije minute (1:10:31), a po ulasku u cilj bio je presretan jer je oborio lični rekord.

"Sretan sam, ovdje je teško trčati jer pored Neretve je vjetar jako puhao, negdje u leđa, ali većinom u prsa. Prvi put sam u Mostaru, ljudi su krasni. Naredne sedmice me očekuje utrka u Bugarskoj gdje će biti elitni trkači iz samog svjetskog vrha", kazao je Mitrović.

Stefanu Samardžiću trebalo je 1:13:08 da osvoji sjajno treće mjesto, ali proljetno mostarsko suce učinilo je svoje, pa je poslije ulaska u cilj morala intervenisati i medicinska ekipa.

Najbolja kod žena bila je legendarna dugoprugašica iz Srbije Olivera Jevtić koja je prvi put nastupila na polumaratonu u Mostaru.

"Tek sam na početku maratonskog treninga pa sam željela istrčati pola doistance. Pripremam se za maraton u Pragu gdje ciljam normu za Svjetsko prvenstvo. Drugi dio staze je jako zahtjevan, mnogo uspona, nizbrdica, toplo je vrijeme, vjetar... Mnogo otežavajućih okolnosti, ali meni dobar trening", kazala je Jevtić.

Osim glavne polumaratonske utrke održana je i humanitarna utrka na 4 kilometra te dječija utrka, a ukupno je učestovalo više od 1.200 trkača iz petnestak zemalja. Sve je prošlo u najboljem redu, uz veliki doprinos mostarske policije koja je obezbjeđivala stazu.