sport
0

Široki Hercegtisak odbranio naslov prvaka BiH

NINA
Košarkaši Široki Hercegtiska odbranili su naslov prvaka BiH pobijedivši sinoć u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu u trećoj utakmici finalne serije play-offa Prvenstva BiH u košarci sastav Bosna ASA-e rezultatom 97:93.

Na terenu se odvijala prava drama, dvorana u Sarajevu nikad nije bila punija, a atmosfera je bila užarena do usijanja. Bosna ASA je imala sve predispozicije da pobjedi i naslov prvaka donese u Sarajevo prvi put nakon 1999. “Studenti” su u završnom doigravanju imali prednost domaćeg terena, u subotu su iza sebe imali 8.500 vjernih navijača, koji su čitavu utakmicu stvarali zaglušujuću atmosferu, imali su strašan motiv, veliku želju, pred sam kraj utakmice su se vratili iz mrtvih, u produžetku igrali protiv Martina Vanjka i druge postave Širokog, ali nisu uspjeli.

Ono što su Širokobriježani učinili u Sarajevu, ravno je čudu. Igrali su odlično, mirno i staloženo, ali ipak strašno motivirano. Iako je Martin Vanjak bio glavni pokretač gostiju, svi ostali su dali ogroman doprinos. Horvat, Vujanović, Pinjuh, Crouse, Perković, Ramljak, Čolak, Keser, Galić, Pavičić i Vedran Princ koji je imao mirnu ruku kada bi vjerojatno zadrhtala i puno većim igračima. Naravno, čestitke treba uputiti i stručnom dvojcu Jakši Vuliću i Ivanu Veliću, koji su maestralno vodili svoju momčad do pobjede.

Užarena navijačka atmosfera izgleda da je više impresionirala “studente” od Širokobriježana. Vulićeva ekipa odlično je otvorila utakmicu, Martin Vanjak je postigao osam koševa, a domaći su priključak uhvatili tek u osmoj minuti kada su koševima Markovića smanjili zaostatak na 15:17. Prvu četvrtinu obilježili su brojni prekidi koje su prouzročili domaći navijači ubacivanjem raznih predmeta u teren. Mensur Bajramović tada je iz igre izvadio pomalo impresioniranog Jazvina, a u 'vatru' je ubacio Borisa Raičevića koji je odigrao dobru odbranu nad Crouseom i Čolakom, tako da je prva četvrtina završila rezultatom 19:19. Već početkom drugog perioda Bosna prelazi u vodstvo (21:19). Sredinom četvrtine gosti prelaze na zonsku obranu, “studenti” prave nekoliko pogrešaka, Širokobriježani opet preuzimaju kontrolu igre i predvođeni sjajnim Vanjkom ponovno vode. Ipak, Nenad Marković je najzaslužniji što je Bosna do odmora uspjela izjednačiti rezultat na 38:38.

Bosna je bolje startala u nastavku utakmice, ostvarila je prednost od 2 do 4 poena, koju je konstantno održavala, ali gosti su pokazali zašto su već dugi niz godina konstantno u vrhu bh. košarke. Vratili su se, nisu dopustili Bosni da pobjegne na veću razdaljinu i pred kraj utakmice Bosna je bila na rubu ponora. Dvije minute prije kraja gosti su vodili – 68:74 i činilo se da je pitanje pobjednika riješeno. No, pri rezultatu 74:77, Železnik pogađa trojku i poravnava rezultat. Zadnjih trinaest sekundi utakmice trajalo je kao vječnost. Semafor je pokazivao 77:81, Marković je stajao na crti slobodnih bacanja, prva dva je pogodio, a treće namjerno promašio, kako bi Bukva pokušao poentirati ili iznuditi prekršaj, u čemu je i uspio. Kapetan Bosne je pogodio oba slobodna bacanja i osigurao produžetak.

Bosna je imala meč loptu. Dvije i pol minute do kraja “studenti” su vodili 88:83, u dvorani je svirala tema iz poznate serije “Otpisani”, koja je trebala označiti povratak Bosne na košarkaški vrh BiH. U prilog Sarajlijama je išla i činjenica da je Jakša Vulić na parketu od udarne postave imao samo Martina Vanjka i četvorku iz drugog sastava.

No, “studenti” nisu izdržali, izgorili su u silnoj želji za pobjedom. Gosti su prije svega zahvaljujući Horvatu, Vanjku i Princu, koji su pogodili kada je bilo najpotrebnije preokrenuli rezultat i držali prednost do kraja, do novog naslova prvaka. Pet sekundi prije kraja Železnik je iz slobodnih bacanja imao priliku za izjednačenje, no zadrhtao je i promašio, dok je s druge strane Princ zadržao koncentraciju i mirnoću te pogodio i napravio odlučujući korak k pobjedi.

SARAJEVO - Dvorana Mirza Delibašić. Gledatelja: 8.500. Suci: Bojan Jovanić, Mladenko Pećanac, Saša Babić. Delegat: Milan Plavšić. Finale play-offa Prvenstva BiH u košarci: Bosna ASA - Široki Hercegtisak 93:97 (81:81 - produžetak). Po četvrtinama: 19:19, 19:19, 18:20, 25:23. Produžetak: 12:16. Pet osobnih pogrešaka: Kovačević, Parežanin, Marković, Bajramović, Subašić (Bosna ASA), Pinjuh, Crouse, Vanjak, Čolak (Široki Hercegtisak).

BOSNA ASA: Marković 34, Železnik 8, Kovačević 4, Parežanin 6, Jazvin 10, Bavčić, Demić, Šaporac, Raičević 7, Subašić 2, Bukva 11, Bajramović 11. Trener: Mensur Bajramović.

ŠIROKI HERCEGTISAK: Vujanović 20, Pinjuh 6, Keser, Crouse 8, Perković 7, Vanjak 32, Pavičić, Princ 4, Ramljak 3, Čolak 8, Galić, Horvat 9. Trener: Jakša Vulić.